Zubní pasta z kokosového oleje

07.01.2017 16:33

 

Kokos je cenným zdrojem vitamínů a minerálních látek, udržuje vlhkost, je účinný proti virům, bakteriím, plísním, kvasinkám a jiným mikrobům. Na zuby má bělící účinek, pečuje o dásně, zbavuje ústní dutinu bakterií.

Přidané éterické oleje působí antibakteriálně, protizánětlivě, podporují zdraví dásní.

Stévie má protibakteriální účinky, díky obsahu chlorofylu eliminuje množení nežádoucích bakterií v ústech, chrání před vznikem zubního kazu a omezuje tvorbu zubního plaku a kamene.

Též xylitol omezuje kazivost zubů, současně zuby posiluje a remineralizuje zubní sklovinu. 

Často používanou sodu není vhodné přidávat, neboť narušuje zubní sklovinu.

Na domácí pastu použijeme 3 polévkové lžíce kokosového oleje (rozpustíme v teplé vodní lázni), přidáme 1 polévkovou lžíci slunečnicového nebo olivového oleje, gel z čerstvého listu aloe, 1 čajovou lžičku stévie (prášek ze sušených listů) nebo xylitolu, špetku mořské nebo himalájské soli, 16 kapek mátového éterického oleje, po 2-3 kapkách hřebíčkového, citronového, čajovníkového, šalvějového oleje, extrakt z grapefruitových semínek.

Vše promícháváme ve studené lázni, dokud nezískáme krémovou konzistenci.

Používáme k čištění zubů namísto běžné pasty, po vyčištění můžeme též použít k vyplachování úst, tzv. mlgání či oil pullingu po dobu 10 - 20 minut. K tomuto účelu je však nejvhodnější použití slunečnicového oleje, který zatím z neznámých důvodů nejlépe ze všech olejů skrze ústní sliznici vytahuje bakterie a škodlivé látky, a tím působí léčivě nejen na dutinu ústní, ale i na celý organismus.

V každém případě však používáme jen za studena lisované kvalitní oleje a kvalitní přírodní éterické oleje. Nezapomínáme, že skrze sliznice se účinné látky vstřebávají do krve a dostávají dále do těla, kde mohou léčit, ale i škodit v případě nekvalitních produktů.