Žlutá

09.10.2016 17:12

Žlutá je barvou slunce a dobré nálady, přispívá k rozjasnění duše.

Této barvě bývají připisovány nanejvýš pozitivní vlastnosti. Zahání negativní myšlenky, depresi a špatnou náladu a šíří dobrou. Pomáhá při tělesné únavě a podporuje duševní kreativitu.

Protože žlutá symbolizuje hřejivé slunce, má také vliv na léčení nemocných lidí, podporuje tok tělních tekutin, činnost žláz a zahání trudomyslné myšlenky, které přepadají především nemocné.

Žlutá symbolizuje klid, nenucenost v jednání s lidmi a inteligenci.

Člověk, který má rád žlutou barvu, je společenský, zvídavý, odvážný a snadno se přizpůsobuje k vnějším podmínkám. Uspokojuje ho, jestliže se ostatním líbí a přitahuje je. Je-li někomu tato barva nesympatická, jde zřejmě o člověka příliš soustředěného a pesimisticky založeného, s nímž není jednoduché se sblížit.

Žlutá je nejsvětlejší, nejintenzivnější a nejzářivější ze všech barev, odpovídá slunečním paprskům. Potřebuje-li někdo duševní probuzení, nosí pouze žlutou.

Je nanejvýš pozitivní, je symbolem dlouhého života, působí vyrovnávacím a uklidňujícím způsobem, propůjčuje bezpečnost a stabilitu.

Žlutá barva aktivuje proces sebeuvědomění. Připomíná potřebu učit se, zdokonalovat se, měnit se a přitom zůstávat sám sebou, cestovat, přát druhým jejich úspěch a mít ze života radost.

Menší obliba žluté barvy znamená, že jsme na své cestě ke zdokonalení poněkud zvolnili tempo, jsme spokojeni s tím, čeho jsme dosáhli. Nevnímáme svou osobnost jako natolik silnou a originální, abychom přáli druhým lidem ze srdce úspěch. Bojíme se o svou pozici, kterou v nejzávažnějších případech obhajujeme nečestným způsobem: možná jen nevědomě závidíme, připravujeme druhé o dobrou pověst, přejeme jim neúspěch a snažíme se mít vždycky pravdu. Tato posledně jmenovaná snaha se nazývá ješitnost a je neklamnou známkou pocitu vlastní méněcennosti.

Hluboká radost ze života se dostavuje jen zřídka. Důvodem je malá sebeúcta, kterou můžeme získat jen celoživotním rozvíjením lidské ušlechtilosti.

Žlutá barva je barvou Slunce, které v nás probouzí radost ze života, chuť žít. Je průvodcem, který nás vybízí k novým zkušenostem a zážitkům a který nedovolí, abychom se v proudu života zastavili.

Žlutá barva ovládá střed lidského těla, sluneční pleteň. To je místo, kde je duše spojena s tělem, a z toho místa je také ovládá. Podobně ovládá i Slunce střed sluneční soustavy a spojuje ji s duchovními silami vesmíru. Je to tedy barva spojení dvou světů – duchovního a hmotného, které se zde v různých rovinách setkávají ke vzájemnému povznesení. Na rozdíl od fialové barvy, jejíž účinek pomáhá člověku ke konečnému opuštění hmotného světa, je účinek žluté barvy opačný. Žlutá barva umožňuje člověku, aby se ve hmotném světě dobře upevnil, poznal jej a naučil se v něm správně působit. Účinek této barvy prohlubuje smysl pro pozemský život, avšak nejenom pro jeho krásu a rozmanitost, nýbrž především pro jeho význam.

Žlutá barva nám umožňuje pochopit svět, do něhož jsme se zrodili. Najít své místo v něm je dalším úkolem, k němuž nás tato barva vede. Pod vlivem žluté barvy se snadněji uvolníme ze starých řetězů a odhodláme se učinit tečku za minulostí. Je tak pozvánkou pro nové myšlenky a zkušenosti, z jejichž svěžího proudu se rodí nová budoucnost.

A tak si ve dnech žluté barvy zvolna přivykáme, jak chutná pravá lehkost a uvolněnost, s jakou máme putovat svým životem. V tento den cestujeme, podnikáme výlety a setkáváme se s přáteli, také své myšlenky udržujeme v pohybu a prožíváme radost z toho, že je nám dopřáno naučit se novým věcem.