Zlatá

09.10.2016 18:02

Zlatá je barvou nejvyšších hodnot, a to jak v rovině hmotné, tak i v rovině duchovní.

Zlatá barva je vystupňováním účinků žluté barvy. Její vliv upomíná na potřebu ducha shromažďovat věčné hodnoty. Příliš silný vliv zlaté barvy tlumí běžnou smyslovou pozornost a může vyvolat poruchy koncentrace při běžných činnostech. 

Oprávněné místo pro zlatou barvu na zemi je všude tam, kde se lidé mohou setkat s nejvyššími hodnotami, neboť pak je působení zlaté barvy v souzvuku s obsahem takové činnosti. Proto nebude síla zlaté barvy působit rušivě v chrámech, koncertních síních, divadlech, vladařských sídlech – ovšem jen za předpokladu, že je zde hlavním cílem podpora úsilí člověka o vnitřní povznesení. Zlatá barva tak může doprovázet pravé umění, pravé vládnutí, pravé úsilí o povznesení ducha. Proto by měl mít i ten, kdo si nasazuje zlatou korunu, ve své hlavě přinejmenším stejně cenný obsah.

Nesnášenlivost zlaté barvy se pravděpodobně vyskytuje velmi zřídka. Zato problémy ve znamení zlaté barvy jsou bez jakýchkoliv pochybností velmi časté. Vidina bohatství a výhod, které majetek přináší, pronásleduje mnoho lidí. Při této honbě za úspěchem pravidelně zanedbáváme a později i zcela míjíme skutečné bohatství, které nám život přináší. 

Ve dnech zlaté barvy si můžeme připadat více odpoutáni od tělesnosti. Člověk se jakoby vymaňuje z pout pozemského rozumu a začíná více vnímat svým citem. Je to doba, v níž můžeme hlouběji prožít a tím také poznat skutečnou hodnotu či bezcennost mnoha věcí. Poznáváme lépe lidi, svůj život, sami sebe, skutečnou krásu i temnotu. Je jisté, že prožívání všech těchto kontrastů a hloubka uvědomění nemusí být vždy snadnou záležitostí. Vliv zlaté barvy nám ukáže, jaké hodnoty vyznáváme a jakým způsobem se je snažíme získat. Proto nemusí zlatá barva vyzvednout do popředí vždy jen pokoru nebo touhu po věčnosti a kráse, nýbrž také ziskuchtivost, pokrytectví a klam, chce-li člověk obklopit leskem a nádherou jen své tělo a nikoliv svého ducha.