Živá strava

04.01.2016 08:28

Pokud se rozhodnete pro živou stravu, potom je velmi důležitým faktorem důvod pro toto rozhodnutí. Pokud je vaším důvodem to, že je tato strava zdravější, že chcete zhubnout, zbavit se nějakých neduhů apod., je velmi malá pravděpodobnost, že u svého rozhodnutí vydržíte.

Člověk musí dosáhnout určité duchovní vyzrálosti, aby mohl živou stravu přijmout jako svoji přirozenou součást. Pokud není váš důvod dostatečně silný, o to musí být silnější vaše vůle, která bude hrát největší roli v uskutečnění vašeho záměru. Jinak se budete snažit, omezovat, nutit, potlačovat svoje chutě na to, na co jste byli zvyklí, neboť jste si na tom vytvořili závislost, a s tou se těžko bojuje.

V horším případě se živou stravou skončíte za týden, za měsíc, možná i později a začnete volat do světa, že tento druh stravy není pro vás vhodný, nedělá vám dobře či dokonce že člověku škodí, aniž byste byli ochotni si přiznat svoji chybu či špatný přístup. V lepším případě potom svoje chutě maskujete za náhražky, které napodobují vaše dříve oblíbené jídlo, začnete „vařit“ raw svíčkovou omáčku, segedín, knedlíky, pečivo, vyrábět krásné, lákavé raw dorty a dezerty, čokolády, jen aby se vaše nová strava co nejvíce podobala té dřívější a nemuseli jste se tolik omezovat a potlačovat v sobě rozpor, který si díky vašemu rozhodnutí v sobě vytváříte.

Jestliže není to, co chcete, v souladu, harmonii s vaším nitrem, potom nepřijmete, ani nebudete schopni přijmout živou stravu či jiné důležité rozhodnutí jako svoji přirozenost, která vám poskytuje radost, spokojenost, naplnění potřeb, nikdy se vaší přirozeností nestane a vždy s ním budete jen bojovat, nebo se vzdávat.

Živá strava není jen způsob stravování, ale duchovní cesta, na kterou musí být člověk připraven, což je výsledkem toho, jak a do jaké míry je ochoten sám na sobě pracovat a přijmout svoji cestu.