Železo

15.05.2014 19:44

Železo (Fe)

Kyselost/zásaditost: kyselinotvorné

potravní zdroje:

  • Ovoce
  • Zelenina (zejména tmavě zelená listová)
  • Ořechy
  • Mandle
  • Pomeranče
  • Hroznové víno
  • Banány
  • Chaluhy a řasy
  • Hrozinky
  • Fíky
  • Řepa
  • Mrkev
  • Rajčatová šťáva
  • Chřest
  • Petržel
  • Fazole
  • Okurky
  • Růžičková kapusta
  • Tykev
  • Brokolice
  • Řeřicha
  • Ostružiny
  • Kořenová zelenina
  • Špenát
  • Čerstvý hrách
  • Avokádo
  • Švestky
  • Sezamová semena
  • Dýňová semena
  • Melasa
  • Sušené meruňky
  • Fazolky zelené
  • Kedlubny
  • Květák
  • Pór
  • Ředkev bílá
  • Hlávkový salát
  • Černý rybíz
  • Hrušky
  • Jablka
  • Jahody
  • Maliny
  • Višně

Koření:

  • anýz
  • brutnák lékařský
  • fenykl obecný
  • hořčice semena
  • kmín kořenný
  • libeček lékařský
  • majoránka zahradní
  • muškátový ořech
  • pažitka
  • pepř černý celý
  • petržel
  • saturejka zahradní
  • tymián

Byliny:

  • Anýz
  • Arnika
  • Bedrník větší
  • Brutnák lékařský
  • Celík zlatobýl
  • Černý bez
  • Fenykl obecný
  • Heřmánek pravý
  • Chaluha bublinatá
  • Islandský mech
  • Jalovec obecný
  • Jitrocel kopinatý
  • Jmelí bílé
  • Kokoška pastuší tobolka
  • Konopice obilná
  • Kontryhel obecný
  • Kopřiva dvoudomá
  • Kostival lékařský
  • Kručinka barvířská
  • Krušina olšová
  • Krvavec toten
  • Kuklík městský
  • Levandule lékařská
  • Libeček lékařský
  • Lichořeřišnice větší
  • Mařinka vonná
  • Měsíček zahradní
  • Mochna husí
  • Netřesk střešní
  • Ořešák královský list
  • Ostropestřec mariánský
  • Pelyněk pravý
  • Petrklíč (prvosenka) jarní
  • Plavuň obecná
  • Plicník lékařský
  • Podběl léčivý
  • Popenec břečťanovitý
  • Posed bílý
  • Rosnatka okrouhlolistá
  • Routa vonná
  • Rozchodník prudký
  • Rozrazil lékařský
  • Řebříček obecný
  • Řecké seno
  • Řepík lékařský
  • Sléz léčivý
  • Smetanka lékařská
  • Sporýš lékařský
  • Šípek
  • Třemdava bílá
  • Vachta trojlistá
  • Vlaštovičník větší
  • Vratič obecný
  • Zeměžluč menší

Využití v těle:

  • Nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, myoglobinu a mnoha enzymů potřebných pro produkci červených krvinek
  • Pomáhá zvládat stres
  • Ovlivňuje uvolňování aldosteronu, hormonu nadledvin, který zvyšuje hladinu sodíku, čímž podporuje alkalizaci a      vyvažuje draslík
  • Železo se slučuje s glukózou a fruktózou, některými vitamíny (E, C, atd.) a aminokyselinami
  • Posiluje imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči nachlazení, infekcím a nemocem
  • V krvi funguje jako nosič kyslíku
  • Působí na růst, rozmnožování, zuby, kostru, játra
  • Na usazování lipidů a cholesterolu
  • Přísun velkého množství vitamínu E a zinku narušuje vstřebávání železa, podobně jako kofein z kávy, čaje a        limonád
  • Lidé, kteří často jedí konzervy nebo pijí mnoho limonád, přijímají nadbytek fosforu, který může zablokovat              vstřebávání železa
  • Nadměrné pocení nebo rychlý průchod potravy střevy může odbourávat železo
  • Nedostatek železa má za následek přebytek olova a naopak
  • Olovo narušuje tvorbu hemoglobinu a může vyvolat anémii

Nedostatek:

  • Mírný nedostatek železa (neovlivňuje množství červených krvinek) může způsobit únavu
  • Bolesti hlavy
  • Slabost
  • Menstruační potíže
  • Podrážděnost
  • Deprese
  • Nespavost
  • Neklidný spánek
  • Velký nedostatek železa vyvolává anémii (snížení počtu červených krvinek)
  • Zácpu
  • Afty
  • Lámavé nehty
  • Bledou pleť
  • Dušnost
  • Dalšími symptomy mohou být chuť na „nejedlé věci“, například led, jíl nebo škrob
  • Srdeční choroby
  • Zhoršení duševních schopností
  • Může ovlivňovat pracovní výkon
  • Náladu
  • Paměť
  • Zvyšuje riziko podráždění a zánětu střev

toxicita:

  • Nadměrný příjem železa může vést k nezdravému hromadění železa v těle a k tvorbě volných radikálů
  • Akumulace železa ve tkáních bývá spojována s hemochromatózou, dosti vzácnou chorobou
  • Nadbytek železa může způsobit krvácení v žaludku a ve střevech
  • Pokles krevního tlaku
  • Poškození jater
  • Může snížit odolnost vůči infekcím a u malých dětí způsobit dokonce smrt

Zdroje toxicity:

  • Průmysl
  • Staré vodovodní potrubí
  • Vodojemy
  • Environmentální zdroje včetně vzduchu
  • Litinové nádobí

Poznámka:

V lidském organismu je železa 3 až 5 gramů. Denní úbytky činí močí 0,02 až 0,8 mg denně, u žen v době menstruace 25 až 80 mg denně. Dále bývají větší ztráty po krvácení, po operacích apod. Až 57% všeho železa je v hemoglobinu, 7% ve svalech, 16% je svázáno s metaloenzymy tkáně a 20% je zásoba v játrech, slezině, kostní dřeni a v ledvinách. Nejde tedy jen o hemoglobin, ale i o tkáň, a to hlavně mozkovou. Ovšem pro regeneraci krve – tvorbu hemoglobinu nestačí pouze železo a vitamín C, ale je třeba ještě měď, kobalt, vitamíny skupiny B – B2, B6, B12 a kyselina listová.

Kolik železa potřebujeme denně?

Nemluvňata – 6 mg

Děti od 1 do 3 let – 7 mg

Děti od 4 do 6 let – 8 mg

Děti od 7 do 9 let – 10 mg

Děti od 10 do 12 let – 12 mg

Od 13 let do stáří – 15 mg

Podle příslušných zdrojů je v těle 25 až 35 triliónů červených krvinek a každou sekundu se jich 7 až 10 miliónů rozpadá. Jejich nejdůležitější úloha je při embryonálním vývoji mozku – nesprávná funkce má za následek opožděný psychický vývoj. Další úlohou je doprava kyslíku do plic.

Mléko nejenže neobsahuje železo, ale navíc je doslova nepřítel železa. Při bohaté mléčné stravě je nedostatek železa absolutní.

Dlouhodobé zkoušky s aplikací železa prokázaly, že organismus nepřijme železo uměle dodávané a už vůbec ne v anorganické podobě.
Železo se aktivuje, přisvojuje pouze z 10 až 25%.
Zelenina je na železo středně bohatá, ale železo se z ní dobře aktivuje.
Jediné dvě potraviny mají aktivaci železa takřka stoprocentní, a to jsou melasa a hnědý, nerafinovaný cukr.
Je třeba nezapomínat, že potraviny s velkým obsahem vitamínu C podstatně umocňují aktivaci železa, také potraviny s obsahem mědi tuto aktivaci zvyšují.