Zelený zákal

28.01.2015 09:37

 

Zelený zákal je jednoznačně nemocí látkové výměny. Je tedy třeba se zaměřit na řešení nedostatků v látkové výměně a funkci jater a ledvin, ale také hormonální oblasti.

Bezpodmínečně upravíme stravu tak, abychom co nejvíce šetřili játra a zároveň doplňovali chybějící prvky. Je to hlavně vitamín A a zinek, bez kterého by nebylo možné přisvojování vitamínu A. Je vhodné užívat nálev ze světlíku lékařského, kterého vnitřně podáváme 3 x denně šálek. Nálev se též užívá zevně k výplachu očí a obkladům. Dále je možno podávat směs bylin ze stejných dílů kopřivy, rozrazilu, květu měsíčku, natě přesličky a natě zlatobýlu – nálev z jedné polévkové lžíce na šálek vody podáváme 2 – 3 x denně před jídlem, dobré je vždy přidat čajovou lžičku kvalitních švédských kapek. K tomu můžeme 1 x týdně udělat sedací koupel v přesličkovém odvaru na 15 minut a potom půl hodiny ležet v posteli. Sedací koupele z přesličky snižují tlak v očích. Je možné použít též parní lázeň očí: směs 2 dílů světlíku lékařského, 2 dílů kozlíku, 1 dílu sporýše, 3 dílů květu černého bezu, 2 dílů heřmánku. 5 vrchovatých polévkových lžic směsi se spaří půl litrem bílého vína ohřátého na hranici varu, na zavřené oči necháme působit páry. S menším množstvím čerstvého vína lze připravit novou parní lázeň.

Z duchovního hlediska to je bolestivé vidění pod velkým tlakem, často vlivem dlouho odsouvaných emocionálních ublížení, zastřené vidění, tlak neprolitých slz, strnulý způsob vidění, hledět na svět s klapkami na očích... Je třeba dosáhnout shovívavějšího způsobu vidění, opět navázat kontakt se starými uloženými obsahy citů (např. smutek), cítit tlak nevyplakaných slz a podvolit se mu, vypustit tlak, soustředit se na hlavní věci a vše nepodstatné zastřít, případným protivníkům hledět pevně do očí....

 

Vitamin A

Zinek