Zelená

09.10.2016 17:21

Zelená, barva přírody, má na celé tělo uklidňující a harmonizující účinek. Tato barva nám pomáhá k vyrovnanosti a nalezení vnitřní rovnováhy. Zelená posiluje sebevědomí, podporuje vnitřní stabilitu a posiluje podrážděný nervový systém. Kdo trpí neustálým střídáním nálad, měl by se zelenou barvou obklopit.

Při práci se tato barva používá pro zvýšení schopnosti koncentrace. Všude tam, kde musí usilovně pracovat naše oči, například u počítače, by mělo být v pozadí něco zeleného, to pomáhá k zotavení a posílení očí.

Tam, kde je očekávána nějaká aktivita, se zelená spíše nepoužívá, neboť tlumí aktivitu a podporuje koncentraci a pozornost. Je symbolem míru a harmonického soužití.

Je to barva přírody a života.

Lidé, kteří dávají přednost zelené, se bojí cizího vlivu a hledají způsob, jak se realizovat, což je pro ně životně důležité.

Ti, kteří naopak zelenou rádi nemají, se vyhýbají obyčejným problémům každodenního života, obávají se nevyzpytatelného osudu a obecně prchají před těžkostmi.

Zelenou si vybírají tvůrčí nátury.

V protikladu k modré „nebe“ a červené „pekla“ je zelená barvou střední oblasti se zprostředkující vlastností, uklidňující, osvěžující a lidská. Zelená povzbuzuje fantazii, činí nás citlivější a přivádí duši k pozitivním vibracím.

Je přiřazena naději a životu. Probouzí chuť na nové, objevy, protože je zdrojem tvořivé síly. Mimoto uklidňuje nervový systém a působí proti vysokému tlaku, podporuje uzdravovací proces, propůjčuje čerstvost a pozitivní životní postoj, posiluje sílu vůle a vytváří klid a harmonii.

Zelená barva přináší téma pravdy a rovnováhy s okolním světem, ve vztazích s lidmi i s vesmírem.

Menší obliba zelené barvy svědčí o problémech se zachováním rovnováhy.  Mnoho bereme a málo dáváme. Nehledáme pravdu, ale vlastní výhody.

Onemocníme-li, cítíme se jako nespravedlivě postižená oběť, místo abychom přemýšleli o tom, jak jsme se do tohoto stavu sami dopracovali. Naučili jsme se vidět především to, co nám bylo odepřeno, místo abychom beze zbytku využili toho, co nám již bylo darováno. Požadujeme a snažíme se to odnaučit druhé, neboť v jejich požadavcích vidíme ohrožení svých výhod. Namísto zachování rovnováhy usilujeme o jednostranné zvýhodnění své osoby, což nám pomáhá rozbíjet vztahy s lidmi i s vesmírem.

V těžkých situacích se cítíme stísnění, bezmocní a snadno podléháme beznaději, neboť nám připadá, že osud je příliš krutý. Nechceme ale slyšet o tom, že osud je spravedlivý a vymáhá na nás pouze splacení dluhů. Nevěříme, že jejich vyrovnání by nám přineslo pomoc a novou sílu.

Domníváme-li se, že nám osud nezaslouženě nadělil méně než ostatním, pokusíme se zjednat pořádek osobně. Sklon k nečestnému jednání, lžím, krádežím a podvodům může být cestou, kterou se toho snažíme dosáhnout. To jen dosvědčuje, že problémy se zelenou barvou nejsou řídké.

Zelená barva je symbolem hledání rovnováhy, hledání pravdy. V obnovení rovnováhy spočívá také základ regenerace.

Snad většina lidí si přeje, aby mohli žít uprostřed zeleně. Toto přání je přirozeným projevem lidské duše, která se může v sepětí s přírodou mnohem lépe rozvíjet. Ztratí-li člověk kontakt s přírodou, je mnohem snáze vydán v nebezpečí, že se pro něj podstatné stane druhořadým.

Trvalý nedostatek zelené barvy se projeví pocitem stísněnosti, nedostatku životního prostoru, někdy dokonce i uvěznění.

Tmavá zeleň zprostředkovává podobně jako tmavá modř větší vážnost, hloubku, majestát. Světlý odstín zve jakoby ke hře a vyvolává radost z nové energie, z nového pokračování. Je to barva regenerace a obnovy sil. V tmavém odstínu se již zrcadlí moudré a zodpovědné použití síly, která byla darována. Je to symbol rozvahy, zralých rozhodnutí a spravedlnosti.

Den v zelené barvě je impulzem k obnovení rovnováhy. V tento den nás může přejít závist a namísto toho pocítíme vděčnost za to, co máme. V horším případě si alespoň uvědomíme, že závidíme. I to je pokrok. Jsme-li nemocní, přemýšlíme o tom, co jsme v životě udělali špatně. Zelená je barva s výrazným léčivým účinkem. Tělesně ji lze použít při léčbě jakýchkoliv akutních a chronických onemocnění.