Zánět močových cest

18.12.2017 15:05

 

Urologie představuje nejen velice širokou oblast činnosti lidského organismu, navíc je v mnoha případech rozhodujícím činitelem při léčbě jiných onemocnění zdánlivě s urologií nesouvisejících. Jinými slovy: některé nemoci jiných orgánů nebo jiného původu nelze bez dobré funkce močového systému vůbec vyléčit. Patří sem i léčba rakoviny, mozkových potíží, jako je epilepsie, bezvadná funkce pohybového systému a hlavně kloubů. Proto v této oblasti nic nezanedbáváme a měli bychom se starat o správnou funkci močového systému, který sám může být příčinou jiných, vážných zdravotních problémů.

V první řadě při potížích upravíme stravu, vyloučíme dráždivé látky, kávu, cukr, potraviny obsahující šťavelany, alkohol, živočišné bílkoviny, na které jsou ledviny a močový systém citlivé. Zvýšíme konzumaci syrové stravy – ovoce a zeleniny v čerstvém stavu. V maximální míře užíváme zejména syrovou kořenovou zeleninu. Podpůrně i léčivě na ledviny a močové cesty působí mnohé z těchto potravin - například borůvky, brusinky, jahody, maliny, hrozny, kiwi, melouny, hrušky, broskve, fíky, mango, pastinák, ředkev, pórek, petržel, celer, cibule, květák, okurky, mrkev, dýně, ředkvičky, rajčata, zelí, chřest, artyčok, křen, petrželka, kopr, libeček, … výběr máme dostatečně veliký.

Dále je třeba upravit funkci ledvin. Toho nejlépe docílíme pitím ledvinového čaje z celíku zlatobýlu, přesličky rolní, rdesna ptačího (truskavec) a rdesna blešník smíchaných v poměru 3:1:1:1 (Jančův ledvinový čaj). Bezpodmínečně musíme dodržet dobu léčby, tj. dva měsíce pravidelného pití 3 x denně. Důležité je dodržování pitného režimu, aby byly odplaveny bakterie a další škodlivé látky, pozorně vybíráme minerální vody, neboť některé obsahují nadbytek sodíku, který zadržuje v těle vodu. Důležité je být v teple a v teple udržovat zejména podbřišek a nohy. Vhodné jsou teplé koupele a z domácí lékárničky tinktura z jinanu dvoulaločného, která působí proti zánětům močového měchýře, jitrocel, hlavně indický, působící proti zástavě moči, a naopak ženšen proti častému močení. Při zánětech pijeme čaj ze směsi bylin: 4 díly listů medvědice, 2 díly jehlice trnité, 2 díly natě svízele syřišťového, 1 díl květu vřesu a 1 díl kořene petržele, používáme jako nálev (30 minut vyluhovat, pít 4 x denně po 250 ml). Do čaje přidáváme lžičku tinktury z lichořeřišnice větší. Z bylin dáváme přednost puškvorci, libečku, medvědici, hluchavce bílé, pýru plazivému, truskavci (rdesno ptačí), přesličce. Při chronickém zánětu močových cest je vhodná směs po 1 dílu natě truskavce, kořene libečku, natě zlatobýlu, kořene jehlice a po 2 dílech listu břízy, natě yzopu a natě kopřivy.

První pomoc můžeme hledat i v reflexní terapii, zejména ošetřování univerzálního a hormonálního bodu, ale i reflexních plošek samotných orgánů močového systému, ledvin a močového měchýře.

Aromaterapie též přispívá k léčbě, protože éterické oleje mají antiseptické účinky. Zaměříme se na oleje jako je anýz, tymián, bazalka, čajovník, levandule, puškvorec, šalvěj, libeček, rozmarýn, zázvor, andělika, jalovec, eukalyptus… Éterické oleje můžeme přidávat do koupele.

Velmi účinné je použití homeopatických přípravků dle konkrétních potíží a příznaků.

Využít můžeme i pomoci drahých kamenů. ACHÁT se signaturou močového měchýře, zvláště s centrálním růžovým zabarvením, je velmi vhodný k léčbě chronických a akutních zánětů močového měchýře. Používá se jako valounek nebo destička a přikládá se na oblast stydké kosti, nebo se trvale upevní na tuto oblast těla. Achát je kamenem stability, čímž pomáhá překonávat mnohem lépe všechny krize a těžkosti. AKVAMARÍN pomáhá při oslabení močového měchýře, při častějším nucení na moč a inkontinenci. Pomáhá opět převzít kontrolu nad funkcí močového měchýře a také nad těžce překonatelnými životními oblastmi. Kámen se nemusí přikládat lokálně, ale vhodnější je nosit ho dlouhodobě jako náhrdelník, přívěšek, amulet apod. a dále také užívat esence z kamene (3 x denně 3 – 7 kapek). GRANÁT PYROP je nejdůležitějším kamenem při oslabení činnosti močového měchýře a z toho vyplývající náchylnosti k infekcím. Granát také pomáhá překonat obtížné životní situace. Používá se ve formě krystalu nebo valounku a přikládá se nad stydkou kost nad oblastí močového měchýře. HELIOTROP pomáhá při akutních zánětech močového měchýře. Přikládá se jako oblázek nebo destička nad stydkou kost. Heliotrop rovněž pomáhá snadněji překonat těžká životní období. NEFRIT a MODRÝ CHALCEDON pomáhá při zadržování moči. Podporují průchod všeho „zadrženého“ a na duševní úrovni pomáhají dát všechno do pohybu, tj. zůstat pohyblivým a aktivním. Oba kameny by se dlouhodobě měly nosit jako náhrdelník, přívěšek nebo jiná ozdoba nebo se doporučuje vnitřní užívání esencí (3 x denně 3 – 7 kapek).

Z duchovního hlediska močový měchýř hovoří o schopnosti vypořádat se s napětím, vydržet tlak, vypouštět a předávat dál. Měchýř je sběrnou nádobou, v níž čekají všechny látky vyloučené ledvinami, aby mohly opustit tělo. Tlak nahromaděné moči nás po jisté době přinutí ji vypustit, což vede k ulehčení. Tento tlak nápadně často souvisí s jistými životními situacemi. Děje se tak tehdy, kdy na naši psychiku doléhá něco, co je spojeno se strachem z očekávání či stresem. Psychický tlak je přesunut do močového měchýře a zde pociťován jako tlak tělesný. Každý tlak si říká o vypuštění a uvolnění. Nepodaří-li se to psychicky, najde se cesta přes močový měchýř. Pálení při zánětu močového měchýře ukazuje dotyčnému člověku, jak bolestně prožívá každé uvolnění. Časté nutkání, při němž ze sebe dostane jen pár kapek moči (nebo žádnou), naznačuje totální neschopnost navzdory všemu tlaku něco ze sebe vypustit, zbavit se toho. Nesmíme zapomínat, že všechny látky či témata, jichž bychom se měli zbavit, jen přežívají a představují nepotřebný balast. Je tedy potřeba uvědomit si duševní tlak, pod nímž jsme; poznat naléhavost vypouštění duševního odpadu; vnímat, jak naléhavě toužíme se jej zbavit; uvědomovat si svoje palčivé potřeby a uspokojovat je; zbavování se všeho přežilého učinit životním postojem; obětovat odpad (ne duši).