Žampiony

09.08.2016 09:55

 

 

Žampiony jsou bohaté na vitamíny skupiny B, zejména B1, B2, niacin, kyselinu listovou, dále vitamín D, minerály jako selen, draslík, měď, železo, fosfor, jód, chróm, zinek…

Sto gramů sušených žampionů obsahuje tyto látky:
53 mg vitaminu C, 1,1 mg vitaminu B1, 4,7 mg vitaminu B2, 4,5 g draslíku, 140 mg hořčíku, 1,3 g fosforu, 86 mg vápníku, 86 mg sodíku…

Žampiony obsahují antibioticky působící campestrin, neobyčejně účinný proti původcům tyfu, a také antibiotickou látku agaritin a protinádorově působící agaridoxin, který má rovněž silnou baktericidní účinnost.
Dále byla izolována látka s hypoglykemickým účinkem, nazvaná Z-faktor II.
V žampionech jsou též protialergicky působící látky nejednotné povahy, které nejsou zatím zcela jednoznačně definovány.
V žampionu zápašném (méně i v jiných druzích) se nachází antibiotikum psallilotin, působící proti grampozitivním a gramnegativním bakteriím, jako například Micrococcus pyogenes aureus, Escherichia coli, Arizona, Shigellia, Proteus vulgaris a morgani, proti všem streptokokům a některým stafylokokům. Je však neúčinná proti Salmonelle. 
Vyzkoušené je protialergické působení proti kožním a průduškovým alergiím astmatického typu.