Vitiligo

26.11.2014 10:38

    Vitiligo není sice smrtelná ani vážná nemoc, ale z estetického hlediska velice nepříjemná. Ve skutečnosti nejsou známy její případné další důsledky, takže ani oficiální medicína nemá odpovídající lék. Alternativní medicína jej sice zná, ale ani ona není často úspěšná, protože léčba vyžaduje od nemocného mimořádnou disciplínu.

    V každém případě jde o dysfunkci jater, projevující se nedostatečným zajišťováním kožního barviva, a tudíž i špatnou výživou pokožky. Proto je prvním opatřením úprava stravy, čili vynechání těch potravin, které potíž způsobují. Jedná se hlavně o látky, které právě játra obecně nesnášejí, ale samozřejmě i další, které si musí každý individuálně vysledovat.

    Hlavní působení zůstává na bylinné léčbě, konkrétně na pakmínu větším, který obsahuje furokumarin xanathotoxin účinný při ztrátě pigmentu. Vnitřně se užívá prášek z pomletého semene, a to 3 x denně na špičku nože po jídle. Nikdy se nesnažíme léčbu urychlit zvýšenými dávkami! K vnější aplikaci se užívá odvar z 2,5 g kmínového prášku na 200 ml vody, který se vaří 4 minuty. Postižená místa se potírají maximálně 3 x denně.

    Reflexní terapie má někdy překvapující výsledky, ale bohužel to není pravidlem. Je vhodné ošetřovat reflexní plošku jater, univerzální bod „C“ a univerzální hormonální bod „Br“ pro žlázy s vnitřní sekrecí. Jako podpůrná léčba je doporučeno ošetřování reflexních plošek částí těla, postižených bílými skvrnami.

    Z duchovního hlediska jde o projev na tělesné rovině – kůže, jako symbol hranice, kontaktu, něžnosti. Pravděpodobnou příčinou je pocit naprosté vyčleněnosti z veškerého dění, pocit osamocenosti, cizosti, postrádání sounáležitosti se skupinou. Místy chybí v životě barva, matné skvrny na mapě duše, které se navenek odrážejí na povrchu těla; být poznamenán (vyznamenání). Je třeba vnést do označených oblastí barvu, poznat bílé skvrny na mapě duše, přijmout označení a nechat se jím pobídnout. Prokázat, že jsme svého označení (vyznamenání) hodni; hledat zvláštní jev, který je tím míněn; vyznamenat se.