Třešně - višně

19.07.2016 20:30

 

 

Plody obsahují antokyany chrysanthemin, mesocyamin a cyanidin, dále cukry, fruktózu, pektiny, třísloviny, vitamín C, kyselinu citrónovou, vinnou, jablečnou, chinovou, jantarovou a mléčnou.
Z kovů pak soli sodíku, draslíku, vápníku, fosforu, železa, provitamín A a vitamíny skupiny B.

 

Nečekaně vysoké je množství organicky vázaného jódu. Tento jód jednak léčí artrózy, jednak velice pomáhá při potížích se štítnou žlázou a uvolňováním páteře, kloubů apod.
 

Šálek plný třešní má pouhých 82 kalorií a obsahuje 32 mg vápníku, 28 mg fosforu, 0,6 mg železa, 3 mg sodíku, 277 mg draslíku, 160 I.U. vitamínu A, 15 mg vitamínu C….
 

Stopky obsahují značné množství taninu, řadu užitečných kovů jako zinek, železo, mangan apod.
Višňové stopky jsou vynikajícím močopudným prostředkem při otocích, při močovém písku a také poslouží jako mírný stavící prostředek při průjmech. Působí též protikřečově, jako spasmolytikum a pomáhají odstranit zahlenění.

 

Višňová šťáva je výborným chladivým nápojem při horečkách, protože současně stimuluje imunitní systém.
Třešně, nejlépe v čerstvém stavu, působí výrazně protirevmaticky.
Třešně velice pomáhají při dně, především proto, že zvyšují vylučování kyseliny močové. Již starší lékařské texty z devatenáctého století doporučují třešňovou šťávu jako účinný prostředek pro zmírnění bolesti kloubů a jejich zánětů.
Třešně se také doporučují při potížích s močovým měchýřem, zejména při častém močení.
Třešňová šťáva velmi efektivně pročišťuje krev, zbavuje ji nahromaděných nepotřebných látek a kyselých jedů.
Stimuluje totiž ledviny, močový měchýř a tračník, kterými se většina přebytečných látek vylučuje.

 

Přírodní barvivo antokyan spolupůsobí při obnově vazivové tkáně tím, že společně s vitamínem C a zinkem spojuje stavební prvky vláknité bílkoviny kolagenu do silné pružné pojivové tkáně.
Kromě toho tyto látky zneškodňují volné radikály poškozující buňky a ničí škodlivé enzymy, které narušují vaziva a jsou příčinou povadlé, zestárlé kůže.

 

Antokyany mírní záněty tím, že snižují hladinu hormonů (histamin) nebo tlumí tvorbu prostaglandinů.
 

Spojením těchto vlastností se třešně staly ideální přírodní medicínou proti zánětům, parodontóze a artritidě.
Třešňová kůra reguluje trávení, odstraňuje zácpu a zbavuje jedů. Stačí jíst týden 250 g čerstvých třešní.