Tajemství úplňku

06.12.2016 09:30

 

Měsíc je věrným průvodcem naší planety Země, od dávnověku je opředen nespočtem záhad s přídechem zaručeně čarovných vlivů a kouzelné moci. Při jeho úplňku lidé trhávali byliny, které měly léčit, ale i navěky připoutat věrnou lásku milovaného člověka. Podle něj se zaklínalo i věštilo, vyvolávalo ze záhrobí. Při jeho chladném, stříbřitém jasu se vařívaly nápoje zlých mocí i největšího dobra.

Vskutku nelze pochybovat o tom, že má Měsíc určitý vliv na náš život.

Američtí psychologové ze záznamů pozorování zakreslovaných do grafů zjistili, že právě během měsíčního úplňku výrazně stoupá počet sebevražd. Totéž, a v ještě horší míře, lze pozorovat pak ve chvíli, kdy se Měsíc nejvíce blíží k naší Zemi.

Tak jako příliv a odliv přímo souvisí s Měsícem, voda, obsažená v lidském těle, se formuje do určitých seskupení atomů. Tato seskupení jsou velice křehká a reagují hbitě změnou systému i na sebemenší zevní impulzy.

Meteorologové rozsáhlými výzkumy zjistili, že nejvíce pršívá po měsíčním úplňku a také mezi 3. až 5. dnem po novoluní.

Nelze upřít fakt, že svit Měsíce podporuje růst rostlin a dozrávání obilných zrn. V některých hodinách svitu Luny pak i vrcholí léčivé vlastnosti bylin. Dosud jsou dosti hojné končiny světa, kde zemědělci podle stavu Měsíce řídí běh polních prací a vše s nimi spojené.

Rybáře by mohlo zajímat, že za měsíčního úplňku bývají právě nejnižší úlovky.

Též lékaři si povšimli toho, že lidé se nejvíce rodí a umírají v době, kdy nám je Měsíc nejblíže. Vysloveně přesvědčivé jsou výsledky pozorování dr. Heckerta z Lipska, podle něhož za měsíčního úplňku dochází nejčastěji k záchvatům epilepsie a dále k největším komplikacím u pacientů po operacích, zvláště sklony ke zvýšené krvácivosti ran.

V období úplňku má, jak již bylo uvedeno, nejvíce práce též policie a také v manželstvích, vztazích a rodinách bývají největší roztržky a nesváry.

Víra v tajuplnou moc a magické účinky úplňku nezanikla v mysli lidí do dnešních dnů. Takzvané přírodní národy světa dodnes vedle kultu Slunce konají své největší slavnosti, hody, náboženské a válečné obřady, jakož i rituály všeho druhu vůbec, právě za třpytu Luny.

Měsíc má nepopíratelný vliv na tektonické pohyby zemské kůry, napomáhá tedy též záchvěvům jejich vnitřních vrstev, tedy zemětřesením.

Bylo zjištěno, že největší vliv na nervový systém lidí má Měsíc zejména v době, kdy je v konjunkci a opozici se Sluncem. Tu se nejčastěji objevuje nejenom náměsíčnictví a hovoření ze spánku, ale i jiné abnormální výkyvy a nejrůznější chorobné psychické stavy u člověka. Má tedy vliv na chování a zdraví lidí i průběh jejich života. Reguluje intenzitu vitality (sílu životaschopnosti) lidí. Vedle duševního stavu Měsíc přímo působí i na vnitřní funkce lidského organismu a též na psychický stav u normálních a jinak vcelku zdravých osob.