Výzkumy na celém světě ukazují, že vitamíny ve svém přirozeně vyváženém stavu jsou nezbytné pro lepší vstřebávání, synergistickou aktivitu a maximální biologický účinek.
A přesto si většina lidí kupuje syntetické vitamíny a minerály, které jejich těla zpravidla nedokážou správně vstřebat. U.S. National Academy of Science, Food and Nutrition Board, doporučuje, aby lidé uspokojovali své každodenní nutriční potřeby pestrou stravou a nikoli syntetickými vitamíny a minerály. Tyto doplňky nemohou dodat všechny ostatní živiny, které tělo získává z vyvážené stravy.
Užívání syntetických vitamínů vyvolává v těle chemickou nerovnováhu, způsobuje acidózu, tyto vitamíny se hromadí ve tkáních a způsobují obstrukce a toxicitu. Problémové jsou zejména vitamíny rozpustné v tucích. Vitamín C je kyselý, vyplavuje z těla vápník a snižuje hladinu „dobrého“ cholesterolu.
Většina minerálů a stopových prvků působí společně, takže velký přísun jednoho minerálu může způsobit nedostatek jiného. Platí to zejména o stopových minerálech, například mědi, železe a zinku. V jiných případech některé minerály zvyšují vstřebávání druhých minerálů. Například správný poměr vápníku, hořčíku a fosforu ve stravě zvyšuje využití všech těchto tří minerálů. Stopové prvky jsou nezbytné pro vstřebávání a zužitkování vitamínů a jiných živin.
Hlavním faktorem narušujícím rovnováhu minerálů jsou nevhodné stravovací návyky (cukr, alkohol, kouření, diety), fyzický a emoční stres, léky, toxické kovy, nutriční doplňky.