Švestky

19.07.2016 21:06

 

 

Švestky obsahují cukry, vitamín C, P, řadu organických kyselin s převahou kyseliny jablečné, provitamín A, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, fluor, měď, chróm, křemík, pektiny, polysacharidy.
Semena obsahují olej, flavonoidy, quercetin, různé aminokyseliny, vitamín B17.

 

Jedna švestka obsahuje následující živiny:
3,3 mg vápníku, 5,1 mg fosforu, 0,25 mg železa, 0,5 mg sodíku, 44,8 mg draslíku, 103 mg vitamínu A, 0,2 mg vitamínu C a 3,8 mg hořčíku.

 

Jeden šálek švestkové šťávy dodá organismu:
30 mg vápníku, 64 mg fosforu, 3,03 mg železa, 11 mg sodíku, 706 mg draslíku, 9 I.U. vitamínu A, 2 mg niacinu, 10,6 mg vitamínu C a 36 mg hořčíku.

 

Švestky obsahují málo sodíku, a proto jsou velmi prospěšné při chorobách krevního oběhu, jater, ledvin, při dně a revmatismu. Současně jsou hodnotným přírodním projímadlem.
Při dně jsou švestky vynikajícím prostředkem odbourávajícím a vyplavujícím především močovinu, která je její příčinou.
Švestky jsou velmi cenným a přirozeným zdrojem železa.
Působí na vyplavování vody z organismu, ve střevech vážou nadbytečné tukové látky, které se pak díky tomu nemohou uložit v těle.
Švestky optimalizují látkovou přeměnu sacharidů, pomáhají při nervózním neklidu a problémy se soustředěním, činí organismus odolnějším proti stresu, posilují ochranu buněčných membrán všech tělesných buněk, posilují srdce a imunitní systém.