Stříbrná

09.10.2016 17:50

Stříbřitý lesk může zdobit každou barvu a propůjčit jí tak nádech vznešenosti. Budeme-li jen trochu uvažovat o pojmu vznešenosti, pak shledáme, že se v něm snoubí láska a přísnost. Proto je stříbrná barva současně hřejivá i chladná.

Stříbrná barva se vztahuje k procesům reprodukce. V jejím vlivu poznáváme rozsah vlastní odpovědnosti.

Těžko bychom hledali někoho, komu se stříbrná barva opravdu nelíbí. O to více však máme problémy s tématem, které nám stříbrný paprsek přináší.

Ačkoliv by se zdálo, že stříbrná barva je v příbuzenském poměru s šedou barvou, není tomu tak. Svým energickým účinkem je v jednoznačném spojení s barvou bílou. Potřeba vyjasnění a čistoty, kterou navozuje bílá barva, je v podání stříbrné barvy ještě více umocněna. Někdy až nesnesitelně. To proto, že jsme si odvykli důslednosti, která je stříbrné energii vlastní. Důslednost by se ovšem neměla vztahovat pouze k vybraným pozemským záležitostem, ale měla by bez výjimky zahrnovat veškeré naše konání.

Rovněž v případě, kdy se potivě snažíme osvojit si poselství stříbrné barvy, vznikají problémy. Tentokrát je ovšem nemáme jenom my, nýbrž i druzí – s námi. Jiskřivá kvalita stříbrné barvy již dává o sobě vědět. Uvnitř jsme pevní, vědomi si vlastní hodnoty a rozhodnuti vytvářet jen čisté, průzračné kruhy. Protože již nechceme být obklopeni ničím jiným, můžeme se přechodně pohroužit do izolace, jež se nám stává útočištěm před rušivými vlivy okolního světa. Také potřeba vytvořit si větší prostor pro vlastní regeneraci a zájmy nabývá na intenzitě.

Pravdu a lež rozeznáváme s jistotou, které se ostatní začínají obávat. Případná snaha o naši manipulaci ztroskotává již při prvním pokusu. Nevyřízené záležitosti vyvolávají neklid a napětí, kterému lze ulevit jen důslednou snahou o nápravu.

Stříbrná barva ovlivňuje tělesně oblast rozmnožovacích orgánů a regenerační pochody v organismu, které jsou podstatné pro udržení jeho plasticity. Z tohoto důvodu se týká účinek stříbrné barvy především tělesných tekutin jako nejpohyblivějších substancí lidského těla, které bezprostředně odrážejí všechny duševní či fyzické změny. Stříbrná barva pomáhá rovněž obnovit jejich rytmický pohyb. V duševní rovině stříbrná barva pobízí k dalšímu vývoji a může proto působit až nepříjemně – pokud si chceme zrovna od vývoje odpočinout.

V den stříbrné barvy si snadněji uvědomíme, že se na určité věci díváme zkresleně. Vzrůstá vědomí odpovědnosti za vše, co vyslovujeme nebo jakýmkoliv jiným způsobem šíříme dále. Mohou vzrůstat i obavy z možných následků. Proto působí stříbrná barva velmi očistně, neboť nás pobízí k chladnému a věcnému pohledu na naše dosavadní dílo. Budeme-li v den stříbrné barvy vnímat až nekompromisní přísnost, pak buďme ubezpečeni, že je jí třeba.