Stoupající a klesající síly Měsíce

13.01.2014 10:20

Všechna znamení zvěrokruhu, kterými projde Slunce na své celoroční pouti od zimního slunovratu (21. prosinec) k letnímu slunovratu (21. červen) – od Střelce po Blížence, mají stoupající sílu – sílu zimy a jara, která signalizuje pozvolné přibývání, expanzi, rozkvět. Klesající síla je proti tomu vlastní znamením druhé poloviny roku (od Blíženců po Střelce) – síly léta a podzimu, které znamenají zralost, sklizeň, zánik a odpočinek. Znamení Blíženců a Střelce obvykle nebývají tak přesně stanovena, protože představují body obratu mezi stoupajícími a klesajícími silami, a proto je nelze zcela jednoznačně připočíst k jedné nebo druhé síle.

Obě vlastnosti stoupající a klesající se nyní také projevují při osmadvacetidenní cestě měsíce zvěrokruhem. Projevují se vždy podle měsíční fáze především na zahradě a v přírodě, ale také v léčitelství. Například opatření zbavující tělo jedovatých látek jsou při ubývajícím Měsíci ve znamení zvěrokruhu s klesající silou účinnější než ve znamení se stoupající silou.

Všechny vnitřní orgány jsou ovládány znameními s klesající silou. Stojí-li například Měsíc ve Lvu, což by nepříznivě ovlivnilo operaci srdce, je negativní síla právě přibývajícím Měsícem (tj. od února do srpna) ještě mnohonásobně posílena. Oproti tomu prostředek na posílení srdce podávaný ve znamení se stoupající silou při přibývajícím Měsíci je účinnější než stejný prostředek podávaný při ubývajícím Měsíci a znamení s klesající silou. Tak má každé znamení zvěrokruhu časově vždy o jeden měsíc posunuto půl roku k dispozici sílu podporující vyplavování jedů a půl roku sílu napomáhající příjímání stavebních látek.

 

Znamení

v přibývajícím měsíci

v ubývajícím měsíci

Beran

říjen – duben

duben – říjen

Býk

listopad – květen

květen – listopad

Blíženci

prosinec – červen

červen – prosinec

Rak

leden – červenec

červenec – leden

Lev

únor – srpen

srpen – únor

Panna

březen – září

září – březen

Váhy

duben – říjen

říjen – duben

Štír

květen – listopad

listopad – květen

Střelec

červen – prosinec

prosinec – červen

Kozoroh

červenec – leden

leden – červenec

Vodnář

srpen – únor

únor – srpen

Ryby

září – březen

březen – září