Špenát

04.08.2016 19:53

 

 

Špenát má především mnoho chlorofylu, čímž slouží vlastně jako rostlinný hemoglobin.
Dále má mnoho vitamínů: C, A, K, E, vitamíny skupiny B, mnoho mikro- a makroprvků, vápník, fosfor, sodík, draslík, hořčík, mangan, zinek, měď, výjimečně mnoho jódu a zcela výjimečný je obsah železa.

 

Jeden šálek najemno nasekaného špenátu je bohatým zdrojem následujících minerálů a vitamínů v příslušném množství:
51 mg vápníku, 28 mg fosforu, 1,7 mg železa, 39 mg sodíku, 259 mg draslíku, 4460 I.U. vitamínu A, 28 mg vitamínu C, 3,5 mg biotinu, 1,25 mg vitamínu E, 44 mg hořčíku, 0,42 mg manganu a 0,5 mg zinku.

 

Vysoký podíl hořčíku (už 50 g špenátu kryje jeho denní potřebu) zabezpečí ve střevech vstřebávání nukleotidů, které naše buňky denně potřebují ke své obnově a omlazování. Hořčík je navíc minerál, který podporuje činnost svalů a posiluje srdce.
Ve špenátu je také bohatě obsažen stopový prvek mangan, který je nepostradatelný pro celkovou přeměnu látkovou, pro krev, kosti, mozek, nervy, sexualitu, zdravou barvu pokožky a vlasů, tvorbu hormonu štěstí a zdravou slinivku břišní.

 

Špenát chrání všechny sliznice v těle, aktivuje metabolismus sacharidů, uklidňuje nervy a posiluje mozek, pečuje o zdravou a pružnou kůži, hezké vlasy a nehty, zvyšuje hladinu cukru v krvi, zahání únavu a apatii, vyvolává veselou náladu, posiluje imunitní systém, povzbuzuje tvorbu hormonů, pomáhá při slabozrakosti a šerosleposti, stimuluje libido, schopnost orgasmu a potenci, aktivuje stavbu kostí, upevňuje zuby, podporuje krvetvorbu a tím pečuje o dýchání buněk, odvodňuje tělo a pomáhá při odtučňovacích kúrách, odstraňuje ochablost střev a zácpu.
 

Ženy v důsledku své měsíční periody spotřebují mnohem více železa než muži. Z tohoto důvodu se u nich častěji dostavuje únava. Špenátová šťáva v kombinaci se stejným množstvím šťávy mrkvové nebo rajčatové poskytne ženskému organismu dostatek železa, které je předpokladem pro celkový nárůst tělesné energie.
 

Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou, která se tepelnou úpravou stává anorganickou, slučuje se s vápníkem a vytváří v těle škodlivé nerozpustné vápenaté soli. Takže stejně tak, jako je v syrovém stavu špenát pro zdraví velmi užitečný, tak je po tepelné úpravě naopak velmi škodlivý. Tepelně upravený špenát by neměli jíst především ti, kteří mají sklon k artrózám, revmatizmu, k nemocem ledvin, ti, co mají problém s játry, „slabý“ žaludek apod.