Sezam

05.09.2016 10:30

 

 


Semena jsou zdrojem mimořádně kvalitního oleje. Obsahují v průměru 42% polovysýchavého oleje, který patří k nejlepším jedlým olejům a svou jakostí předčí i olej olivový. Semena jsou též vynikajícím zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, niacinu, fosforu, vápníku, síry, železa a sacharidů. Dále obsahují beta-karoten, hořčík, zinek, draslík, měď, mangan, thiamin, riboflavin, kyselinu listovou a pantotenovou …
 

Ve 100 g semínek nacházíme: 15,7 mg železa, 1010 mg vápníku, 384 mg hořčíku, 649 mg fosforu, 492 mg draslíku, 3,1 mg mědi, 2,98 mg manganu, 6,5 mcg selenu, 7,35 mg zinku, 14 mg sodíku, 11 I.U. vitamínu A, 1,2 mg vitamínu B1, 0,75 mg B2, 4,9 mg B3, 0,77 mg B6, é,2 mg kyseliny pantotenové a 103 mcg kyseliny listové.
 

Sezam působí jako příjemný, nenávykový, mechanicky působící projímavý prostředek. Užívání semen je též prospěšné při gynekologických a urologických infekcích. Olej má příznivý vliv na cévy a léčí například hemoroidy. 

Sezamové semeno lze pokládat za přirozený potravní produkt, dodávající tělu zejména vápník, například v prevenci osteoporózy.
 

Semena důkladně rozkousáváme nebo podáváme čerstvě pomletá. Mleté semeno spolu s lněným a mletými fíky vytváří pastu, která při pravidelné konzumaci několika čajových lžiček denně zabezpečuje měkkou stolici, bez příznaků průjmu nebo zácpy.
 

Ayurvédští lékaři doporučují sezamový olej s tulsí nebo bazalkou posvátnou ke vtírání do reflexních plošek, případně do akupunkturních bodů.
 

Vysoký obsah organického vápníku, hořčíku a fosforu je možné využít v prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin. Doporučuje se těhotným a kojícím ženám.
 

Pro vysoký obsah železa je vhodný při chudokrevnosti.
 

Vysoký obsah vitaminů skupiny B a hořčíku s fosforem z něho dělají lék na deprese a neurózy. Ze stejného důvodu je vhodný pro studenty, sportovce a těžce pracující.
 

Pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a hořčíku je vhodným dietním doplňkem u nemocí srdce a cév.
 

Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolismus.
 

Vysoký obsah karotenů s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů.