Sedmikráska

23.03.2020 17:24

 

 

Sedmikráska (Bellis perennis)

Jméno Bellis pochází z latinského „bellus“, což znamená hezký. Sedmikráska se jinak pojí s čistotou, nevinností a věrnou láskou. Proto jimi pohané vítali právě narozené děti a mladé dívky se zdobily věnci ze sedmikrásek při rituálu první menstruace. Sedmikrásku uctívali Keltové jako symbol světla i jako rostlinu boha slunce a světla jménem Belenos. Sedmikrásky kvetou přibližně v době od jarní do podzimní rovnodennosti a ovládaly svátek Ostara, Beltane, Coamhain, Lughnasa a Herfest. Proto byly při všech těchto příležitostech rituální bylinou.

Drogou je především květ, ale sbírá se i kvetoucí nať, obojí nejlépe kolem poledne na jaře.

V sedmikrásce byly nalezeny saponiny, třísloviny, hořčiny, silice, sliz, minerální látky, pryskyřice, organické kyseliny, flavonoidy, polysacharid inulin a další účinné látky.

Sedmikráska působí jako výborný prostředek na podporu vykašlávání a také jako prostředek protizánětlivý, svíravý a hojivý. Takže se používá proti nemocem dýchacích cest, nemocem plicním a kašli, rozpouští hleny, léčí zánět pohrudnice, užívá se při horečnatých nemocech ke snížení teploty, při chudokrevnosti, pomáhá též při průduškovém astmatu, při poruchách spánku. Salát z lístečků mladých rostlin upravuje látkovou výměnu a její poruchy, ovlivňuje i cukrovku. Používáme ji do tzv. prsních čajových směsí, do kloktadel, zevně pak na omývání či koupele při kožních chorobách (ekzémy, lupénka, lišeje, různé vyrážky, akné) a na nehojící se rány. Sedmikráska je vhodná též při zánětech močových cest a především při léčbě glomerulonefritidy (zánětu ledvinových klubíček). Při zánětech očí se používá k očním koupelím, obklady z rozdrcených lístků se používají na pohmožděniny.

Samostatně se sedmikráska podává jen zřídka, zato je velmi oblíbené její přimíchávání do směsí. Důvodem je jednak poměrně malý účinek samotné byliny a jednak to, že sedmikráska význačně zlepšuje vzhled směsi. 

Nežádoucí účinky ani kontraindikace nejsou známy.

Při astmatu uvolňuje křeče a celkově uklidňuje čaj ze sedmikrásky – 30 g sedmikrásových květů s listy přidáme do 1 litru studené vody, 3 minuty udržujeme při varu, 10 minut necháme vyluhovat. Pije se celý den po malých šálcích.

Při dávivém kašli přelijeme polévkovou lžíci květů sedmikrásky šálkem vařící vody, necháme 10 minut vyluhovat a pijeme 3 šálky denně, mezi jídly.

Velice vhodné je i homeopatické zpracování sedmikrásky, protože bylina je velice citlivá na sušení a skladování a snadno se znehodnocuje. V homeopatické podobě se sedmikráska používá při natažení svalů, podvrtnutí, pohmožděninách, ke zmírnění bolesti po chirurgickém výkonu nebo dlouhotrvající bolesti po zranění. Vhodná je též v případě, kdy se na místě starého zranění či jizvy tvoří nádor. Dále se používá při léčbě žilních městků a roztahování žil, během těhotenství a po potratu může pomoci zmírnit bolest a zhmoždění dělohy.