Rytmus orgánů v průběhu dne

13.01.2014 10:54

 

Každý orgán v těle absolvuje v průběhu 24 hodin vrcholnou fázi, kdy po dvě hodiny pracuje zvlášť dobře a efektivně a potom, jak vyplývá z následující tabulky, hned zařadí na dvě hodiny „tvůrčí pauzu“.

Orgán

vrcholná fáze

fáze poklesu

Játra

1 – 3 h

3 – 5 h

Plíce

3 – 5

5 – 7

Tlusté střevo

5 – 7

7 – 9

Žaludek

7 – 9

9 – 11

Slezina a slinivka

9 – 11

11 – 13

Srdce

11 – 13

13 – 15

Tenké střevo

13 – 15

15 – 17

Močový měchýř

15 – 17

17 – 19

Ledviny

17 – 19

19 – 21

Krevní oběh

19 – 21

21 – 23

Soustřeďování energie

21 – 23

23 – 1

Žlučník

23 – 1

1 – 3

 

Tuto znalost můžete využít následujícím způsobem: znáte-li vrcholné fáze jednotlivých orgánů, můžete tělu dodávat léky, vyplavovat z něj škodliviny, případně provádět různá opatření pro zdraví a dobrý pocit kdykoli i přes den, nezávisle na postavení Měsíce a ve správný okamžik. Například pijte čaj pročišťující krev mezi 15. a 19. hodinou, zdřímněte si mezi 13. a 15. hodinou, nesnídejte po deváté hodině ráno atd.

 

23. - 1. hodina

Začíná pracovat žlučník (březen, Rak, Panna, Váhy, Štír).

Ti, kdo mají s tímto orgánem potíže, se obvykle v tuto dobu budí anebo nemohou spát. Není vhodné pít kávu, kouřit, pít alkohol a jíst tučná jídla. Od 24. hodiny organismus přestává produkovat hormony zmírňující bolest, pokud se tento čas nepodaří přespat, v případě problémů je bolest pociťována nejintenzivněji. První hodina ranní je zvláště citlivá na bolest, v tuto dobu se zdají nejintenzivnější sny. Snažte se být v teple, chlad je více pociťován v noci než přes den.

 

Použití drahých kamenů:

23:00 Magnetit

24:00 Jantar

 

1. – 3. hodina

Aktivují se játra (duben). 

V této době nastává útlum (nejnižší okysličení mozku), proto je třeba dávat pozor, např. při cestování. V tuto dobu se probouzejí lidé s jaterními problémy a migrénou, rovněž se budí žlučníkáři, protože játra a žlučník jsou párové orgány. Nedoporučuje se pít alkohol, kouřit, požívat tuky, kávu. Hladina růstového hormonu dosahuje 2. hodinu ranní nejvyšších hodnot. Člověk má velmi nízký tlak, pomalý dech a puls. 

 

1:00 Křišťál

2:00 Kalkoolit

 

3. – 5. hodina

V činnosti jsou plíce (listopad, Blíženci), proto se obvykle v tuto dobu budí kuřáci, astmatici, nemocní na průdušky, rýmu a se záněty cest dýchacích. V této době také člověk pociťuje největší strach a úzkost. Každá maličkost nabývá obrovského významu. Třetí hodinu se tělo dostává do fáze, kdy je zcela vyčerpané a odpočívá. Rychlost tepu, krevní tlak i tělesná teplota jsou nejnižší, omezuje se i činnost některých orgánů, kvůli vysoké produkci melatoninu mohou bdící lidé v noci trpět duševní úzkostí. I proto prý v tuto dobu dochází k největšímu počtu sebevražd. Od 4. hodiny se probouzíme i nepatrným hlukem, sluch se totiž zbystřuje, ač tělo jinak pracuje na nejnižší obrátky. Mozek je zásobován malým množstvím krve a tlak je nízký. Dlouhodobě nemocní často umírají právě v časně ranních hodinách a v tu dobu také dochází k velkému počtu infarktů. 

3:00 Perla

4:00 Karneol

 

5. – 7. hodina

V největší činnosti je tlusté střevo (prosinec, Panna, Štír). 

Je dobré si navyknout v tuto dobu na vyprazdňování. Pátá hodina je dobou klidu ledvin, kdo v tuto dobu vstává, bývá brzy čilý a svěží, za předpokladu, že šel včas spát. Vyhnout se stresu a spěchu. Probouzení je potřebné postupně, neboť nemocní lidé se právě cítí v tuto dobu velmi špatně. V 6 hodin krevní tlak stoupá s prokrvením všech orgánů a mozku. Srdce začíná bít rychleji, krví proudí živiny, které dodávají buňkám potřebnou energii, dřeň nadledvinek produkuje koňskou dávku adrenalinu, což má organismus nastartovat. Velký pozor si musí dát nemocní na srdce, nesmí v tomto čase spěchat a rozčilovat se. Často dochází k srdečnímu infarktu, i nemocní s jinými diagnózami musí být opatrní. Kolem sedmé hodiny je poměrně značně vysoká imunologická aktivita.

 

5:00 Kalcit

6:00 smaragd

 

7. – 9. hodina

Dostává se do činnosti žaludek (říjen, Rak). 

Tlusté střevo má za sebou vrcholnou fázi, organismus má v této době vysokou obranyschopnost. Velmi důležité je v tuto dobu konzumovat vitamíny, vhodné je k tomu ovoce. Tělo potřebuje být v teple, proto není vhodná studená sprcha nebo koupel. Mužský hormon testosteron dosahuje vyšší koncentraci v krvi, proto je ráno pro muže nejlepším časem na sex. V 8 hodin je tělo odpočaté, zbavené zplodin a jedů, dostalo energii v podobě kvalitní snídaně, není vhodné sportovat, svalstvo se neposílí. V tuto dobu stoupá psychická aktivita a aktivita srdce. Zvyšují se koncentrační schopnosti na práci.   

 

7:00 zirkon

8:00 achát

 

9. – 11. hodina

V tuto dobu je v činnosti slinivka břišní a slezina (září, Panna). 

V této době nepožívat alkohol! Je dobré ovoce, med (je to jediná denní doba, kdy je tělo schopno strávit sladkosti). Vyhýbat se přílišné fyzické činnosti. Můžeme podávat vysoké duševní výkony. Desátá hodina je nejaktivnější hodinou dne. Vše, co v tomto čase dostaneme do hlavy, v ní nejdéle zůstane, začíná tedy nejvhodnější čas k učení. Využívání živin a tvorba protilátek přináší organismu možnost dosáhnout maximální výkonnosti.

 

9:00 beryl

10:00 Sardonyx

 

11. – 13. hodina

Doba aktivní činnosti srdce (květen, Lev). 

Kolem 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol. Mysl a tělo jsou v nejlepší formě. Je to doba aktivní činnosti srdce, není dobré jej zatěžovat velkým množstvím potravy. Ve 12 hodin je krevní tlak ve svém maximu a je dobré nezatěžovat organismus. Je dobré posunout oběd na 13 hodinu. Játra jsou v minimální činnosti, dostavuje se mírná únava a tendence odpočinout si. Pozor na úrazy! Dobrá je procházka nebo krátký spánek. 

 

11:00 Lapis lazuli

12:00 Sarder

 

13. – 15. hodina

V největší činnosti je tenké střevo (červen). 

Srdce se uklidnilo, je vhodný čas na klidný oběd. Tenké střevo je teď nejvíce zatěžováno a potřebuje, aby zbytek těla měl pauzu, protože je řízeno vegetativním nervovým systémem a každý stres velmi těžce snáší. Od 14 hodin se reakce ještě více zpomalují, byl by čas na krátký odpolední spánek. V této době se snižuje citlivost zubů (vhodná doba na dentistický zákrok). 

 

13:00 Topaz

14:00 Peridot/Olivín(chryzolit)

 

15. – 17. hodina

Nejvíce pracuje močový měchýř (leden, Štír). 

Nastává zbystření smyslů, tělo se znovu dostává do vyšší výkonostní formy a začíná se zvyšovat fyzická aktivita. Dobré je pít bylinkové čaje, sportovat. Trávicí systém je schopný přijmout vydatné jídlo, nejlépe zeleninu. V tomto období má organismus velkou schopnost regulovat svoji teplotu.

 

15:00 Heliotrop

16:00 Prasem

17. – 19. hodina

V činnosti jsou ledviny (únor, Váhy). 

Velmi potřebné je vyloučit vše, co jim škodí, tuky, cukr, sůl, limonády, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stresy. Vydatně pít. Je třeba se postarat o teplo, ledviny jsou v tuto dobu velmi citlivé na prochladnutí. Od 18. hodiny klesá vnímání fyzické bolesti a psychická svěžest se snižuje. Je vhodné si udělat procházku, zasportovat si, jet na kole... svaly a srdce snesou v této době větší zatížení. 

 

17:00 Chalcedon

18:00 Chrysopras

 

19. – 21. hodina

Dostává se do činnosti obal srdce – krev, dráha oběhu, emoce, sex (červenec, Lev). 

Večeře by měla být lehká, aktivují se ledviny, je dobré tedy vynechat tuky a cukry, sůl, alkohol, kávu a stres. Psychická stabilita je na nule, je možné pociťovat nervozitu, pohádat se. Je to nepříznivá doba pro alergiky, začínají bolesti hlavy. V této době člověk velmi dobře vnímá. Je to doba vhodná pro poslech hudby, divadelních her. Od 20. hodiny máte zhruba 30 minut nejrychlejší reflexy, reakce jsou nadmíru bystré. Kolem 21. hodiny je psychika na špičce své aktivity, paměť pracuje velmi dobře. Postupně ale organismus signalizuje, že se chystá odpočívat, proto fyzickou aktivitu je dobré omezit na minimum. Není vhodný čas na žádný sport.

 

19:00 Granát

20:00 Ametyst

 

21. – 23. hodina

Doba činnosti „tří ohřívačů“, dýchání, trávení, vylučování (srpen). 

Je to doba, kdy se tělo připravuje na spánek. Nečinit nic pro aktivaci. Nikdy nekouřit. Také vynechat jídlo. Večerní paměť je vnímavější a schopná si vštípit mnohé vědomosti a informace, co se nepodařilo ve dne. Ve 22 hodin krevní tlak klesá, výkonost ustupuje. Kuřáci by měli vědět, že v tuto dobu se nikotin mimořádně špatně vylučuje z organismu. Pro ranní ptáčata je nejvyšší čas jít spát, tělesná teplota klesá. Důležité je, aby v tuto dobu děti už spaly, tělo produkuje nejvíce růstových hormonů. Dochází k obnově buněk. Zvyšuje se počet bílých krvinek, organismus likviduje nežádoucí vlivy a kalorie.

21:00 Jaspis

22:00 Diamant