Rýma

05.12.2017 12:53

Rýma je normální čistící - vylučovací funkce organismu a je velmi důležitá, protože se tak tělo zbavuje původců nemoci a škodlivých látek, které se nemohou dostatečně vyloučit játry, ledvinami, střevy, kůží. Proto je přirozeně velmi důležité rýmu nepotlačovat, nýbrž podporovat tělo v jeho schopnosti zbavit se jedu.

Když ošetřujeme rýmu nosními spreji, které odstraňují otok sliznice, může to rychle vést k degeneraci nosní sliznice, vzniká silné nebezpečí recidivy, to znamená, že dostaneme další rýmu, protože nemohla být naplněna funkce tohoto „onemocnění“. Použijeme-li znovu otok odstraňující nosní spreje, vyvine se často chronická rýma, chronická infekce vedlejších dutin nebo všeobecně zvýšená náchylnost k infekcím všeho druhu.

Potíže s dýchacími cestami způsobuje především dysfunkce slinivky zaviněná zejména nesprávným stravováním. Špatná činnost se v největší míře projeví právě na sliznicích. Abychom tedy odstranili skutečné příčiny nemoci, zahájíme ihned systematickou léčbu látkové výměny, konkrétně slinivky, nasazením přísné diety (vyloučení živočišných tuků, bílkovin, alkoholu a dalších škodlivých látek) se současným podáváním chybějících látek, především zinku, kterého máme trvalý nedostatek, což rozhodujícím způsobem ovlivňuje imunitu organismu. Zvýšíme také přísun vitamínu A, C, E a železa.

Fytoterapie má při léčbě akutní rýmy úspěch pouze tehdy, nasadí-li se ihned po objevení prvních příznaků. Velmi účinný je v tomto případě křen, nejlépe čerstvý, nastrouhaný s jablkem či mrkví. Působí jednak svým značným množstvím vitamínu C, jednak jako desinfekční prostředek. Není-li po ruce křen, může zkusit následující směs bylin, smíchaných po stejných dílech: nať tymiánu, plod fenyklu, list černého rybízu, plod šípku, plod jeřábu. Nálev připravený z 1 čajové lžičky na šálek se pije 2 x denně. Čaj na rýmu si připravíme smícháním heřmánku, lipového květu a tymiánu v poměru 3:3:2, použijeme polévkovou lžíci na ¼ litru vařící vody a 10 minut vyluhujeme. Čaj by se měl pít horký.

Aby splaskla oteklá sliznice nosu, postavíme u postele rozkrojenou syrovou cibuli.

Při nejrůznějších poruchách nosní sliznice můžeme provádět výplach nosu, například mírně osoleným přesličkovým odvarem.

Při ztíženém dýchání u chronické rýmy s hojnou sekrecí lze vkapávat do nosu odvar ze směsi 3 dílů ostružiníku, 2 dílů listů podbělu a 1 dílu dubové kůry.

V případě ucpaných dutin využijeme inhalaci různých bylin, nejčastěji světlíku lékařského, majoránky, kořene proskurníku (ibišek), heřmánku, drcených jalovčinek, petrželové natě, fenyklu či vavřínového listu. Inhalujeme nejméně 5 a nejvíce 10 minut obvykle několikrát denně. Uvedené byliny využijeme rovněž k účinnému kapání, vždy po několika kapkách do nosní dutiny. Udržujeme patřičnou vlhkost vzduchu, ideálně mezi 50 a 65%.

U všech nachlazení je zvlášť důležité dbát na to, abychom měli teplé nohy. Vhodná je koupel nohou v horké vodě a cibulové ponožky. Cibulové ponožky pomáhají i při chřipkových infekcích, horečce, zánětu vedlejších nosních dutin, vstřebávají choroboplodné látky, čistí, regulují proces látkové výměny, uvolňují hlen… - na drobno rozkrájíme cibuli, dáme na bavlněný šátek, můžeme ji nahřát, přiložíme na chodidla cibulí ke kůži, přetáhneme vlněné ponožky a nohy udržujeme v teple.

Okamžitou pomocí může být masáž univerzálního hormonálního bodu (z počátku provádíme co nejčastěji, alespoň 15 – 20 x denně), reflexní plošky dýchacích cest, slinivky a sleziny. Reflexní terapie léčebné úspěchy nejen zvyšuje, ale podstatně urychluje.

Při rýmě využíváme aromaterapie a těchto éterických olejů: eukalyptus, citron, čajovník, kajeput, levandule, majoránka, santal, ylang-ylang, yzop… Ucpaný nos nám pomůže uvolnit inhalace páry s eukalyptovým, hřebíčkovým a tymiánovým nebo tea tree olejem. Také můžeme přidat 10 kapek těchto éterických olejů do koupele.

Dle fáze rýmy a příznaků můžeme využít pomoci homeopatických přípravků.

K léčbě rýmy je možné použít i drahé kameny, které zpravidla účinkují proti každé nemoci z nachlazení. K nejlepším kamenům vhodným k podpoře léčení rýmy patří HELIOTROP, který pomáhá při akutní rýmě, zvláště v případě, kdy další bakteriální infekce vedou ke tvorbě hnisu. Destičky nebo plochý valounek heliotropu přikládáme na obě strany pod nos, pozitivní účinky má i vnitřní užívání esence. Heliotrop je zvláště potřebný tehdy, když má člověk pocit „plného nosu“, protože je všeho až příliš. SMARAGD pomáhá při chronické rýmě a velmi ucpaném nosu se zánětem sliznice, popřípadě zklidňuje záněty vedlejších dutin. Proto kámen přikládáme na kořen nosu a pod nos. 3 x denně můžeme používat esenci smaragdu. Na psychické úrovni smaragd přináší jasnost a dobrou orientaci v perspektivních životních situacích, které se v opačném případě na fyzické úrovni projeví jako rýma či ucpaný nos.

Z duchovního hlediska nám rýma ukazuje na zpracování konfliktu, ústup z krizových situací každodenního života. Člověk má něčeho „plný nos“, staví si obranné hradby (z papírových kapesníků), drží si lidi a situace od těla. Přetížení vede k přání utéci, již nic nevidět a neslyšet, omezit komunikaci. Člověk má rýmu, aby již nemusel nic cítit. Je potřeba něco uvést do pohybu, vyjasnit problémy, uzavřít se před druhými lidmi, odebrat se do nitra, potom se opět otevřít okolí, být zanícen pro úkoly, které na člověka čekají, být v proudu života, nechat přetékat (překypovat) život a ne nos.

 

 

Vitamin A

Vitamín E

Vitamín C

Zinek

Železo