Rybíz

19.07.2016 19:01

 

 

Především černý rybíz je jedním z nejcennějších druhů ovoce. Obsahuje hodně vitamínu C, v každé bobulce rybízu se nachází 2 mg, dále vitamín P, A, K, B1, pektin, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan, zinek, molybden, kobalt, chrom, selen, křemík, bór, brom a síru. Vody má 82%, je dost silně zásaditý.
Rybíz dále obsahuje mnoho niacinu (B3) důležitého pro nervy, kyselinu pantotenovou (B5) pro dýchání buněk a pěkné vlasy.

 

Plody jsou vhodné při únavě, proti účinkům stresu, v rekonvalescenci po těžkých chorobách, jako obecně posilující prostředek.
Rybíz posiluje imunitní systém a tvorbu hormonů, aktivuje látkovou přeměnu v buňkách a krvetvorbu, ochraňuje buňky proti volným radikálům, chrání sliznice, uklidňuje nervy a zlepšuje náladu, podporuje funkci srdce a činnost svalů.
Černý rybíz je též významným zdrojem bioflavonoidu rutinu, díky kterému je jedinečným prostředkem pro zmírnění pohmožděnin, krvácivosti dásní, prosakování drobných kapilár, léčbu hemoroidů a problémů pojivové tkáně.

 

Rovněž obsahuje menší množství gama linolenové kyseliny, která je mimo jiné neocenitelná pro pohyb svalů a nervový přenos, je velice prospěšná při takových chorobách, jako je například roztroušená skleróza. Tato kyselina také pomáhá organismu produkovat hormonu podobnou látku prostaglandin, která reguluje činnost všech tělesných orgánů a posiluje imunitní systém.
 

Šťáva z červeného rybízu je mimořádně antiseptická a je dobrá při žloutence.
Šťáva z černého rybízu je považována za dobrý prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu, zejména však zvyšuje pružnost cév.

 

Červený i černý rybíz jsou přímo ideálními prostředky na hnisavé infekce, například v ústech (afty).
Když se podají horké, vyvolají pocení a pomohou tělu zahnat nachlazení nebo horečku.
Jsou stejně účinné jako ohřátá voda se šťávou z citronu.