Růže

23.03.2020 17:19

 

Vonné esence z růží získávali již staří Egypťané, Řekové a Římané macerováním korunních lístků v oleji, ve vodě nebo alkoholu. Růže byla vždy symbolem lásky a považovala se za afrodisiakum. Byla součástí nápojů lásky. Čaj z růžových poupat, vypitý před spaním, prý vyvolává prorocké sny.

Okvětní lístky temně rudých růží patří k nejoblíbenějším drogám proslulého francouzského bylináře a svého času vůdčí bylinářské osobnosti Maurice Mességué.

Pro léčitelské použití sbíráme především tmavočerveně kvetoucí odrůdy a potom květ růže bílé, která však má jiné účinky. Při nedostatku tmavočervených růží můžeme klidně použít růže jakékoliv barvy, protože odlišnost v působení není tak výrazná.

Květ obsahuje především třísloviny, flavonoidy, antokyany a v neposlední řadě silici, vosky a sliz, který je obsažen především v růži bílé.

Působení růžového květu je poměrně široké. Podáváme jej všude tam, kde je zapotřebí, aby působení léku bylo jemné. Znám je především účinek protiprůjmový. Již geniální Avicenna doporučoval růžový čaj a především růžový med proti vykašlávání krve při TBC a jiných plicních chorobách. Růži lze použít do kloktadel, jako vynikající léčivo při bolestech v krku, ale také při těžkých formách rýmy, při bronchitidě, při nepoddajných zánětech v trávicím ústrojí. Výborným způsobem umí dát do pořádku střevní flóru, narušenou užíváním antibiotik. Při bílém výtoku dovedou růžové výplachy udělat někdy až divy a vnitřně lze růží zasahovat při nadměrně silné menstruaci nebo při mimomenstruačním krvácení. Koncentrovaný čaj nebo růžový med jsou výtečným posilujícím prostředkem pro plíce. Růže rovněž posilují játra, napomáhají k jejich detoxikaci a zlepšují jejich činnost. Posilují také činnost nervů. Při zevní aplikaci formou koupelí mají růže velmi dobrý účinek protirevmatický. Rovněž výplachy očí při jejich zanícení nebo únavě jsou výborným přírodním léčebným postupem.

Květ bílé růže má protisklerotické účinky a snižuje krevní tlak. Dáváme jej do směsí, určených k léčbě nemocí srdce, cév a krevního oběhu.

Květ červené růže kombinujeme do směsí na léčbu jater, a to se semenem ostropestřce, s listem a kořenem pampelišky, s natí zemědýmu, s pelyňkem, s natí a kořenem čekanky apod.

Nejsou známy žádné kontraindikace ani nežádoucí účinky při léčbě květem růže.

Při vadách pleti, například neostře ohraničených skvrnách, při praskajících cévkách obličeje, při chorobách v ústech a dásních, při hnědých skvrnách, poslouží růžový ocet.

Důležitým léčivým i kosmetickým přípravkem je růžová voda. Používá se především pro ošetřování očí a pleti. Hydratuje a harmonizuje pokožku, má zklidňující, zchlazující a mírně antiseptické účinky. Hodí se pro suchou, citlivou a delikátní pokožku. Účinně regeneruje zralou pleť, které navrací svěžest a vitalitu. Je nejoblíbenějším hydrolátem, který osvěžuje a posiluje maminky při porodu. Květová voda z růže výborně harmonizuje psychiku a hormonální systém, působí antidepresivně a dodává sílu být ženou matkou. Stabilizuje emoce a ulevuje při zármutku. Zmírňuje pocity strachu, navozuje kouzlo okamžiku a romantické představy.

Éterický olej z růže brání růstu choroboplodných zárodků, působí lehce sedativně, harmonizuje a zlepšuje náladu, pomáhá při nervovém napětí, úzkosti, beznaději, zármutku a depresi, působí jako afrodisiakum, tlumí projevy premenstruačního syndromu, je vhodný při menstruačních poruchách a bolestivé menstruaci, usnadňuje zajizvení, osvědčuje se při nespavosti a nevolnosti. V kosmetice je vhodný pro všechny typy pleti, zejména však pro suchou, citlivou, stárnoucí a podrážděnou. Stahuje a tonizuje pokožku. Používá se do krémů, pleťových vod, regeneračních a masážních olejů, vlasové kosmetiky a přípravků pro intimní hygienu. Je vyhledávanou součástí parfémů.

Po duševní a duchovní stránce růže v aromaterapii zušlechťuje povahu člověka, jeho chování a vnější vzhled. Pomáhá mu hledat vyšší ideály. Růže je symbolem krásy, ženskosti a mateřství. Je to bytost podobná víle, přinášející milosrdenství každému, bez ohledu na jeho viny. Nelze s ní ublížit. Pomáhá například dětem při traumatech, která jim způsobují jejich rodiče svým přístupem a chováním. Pokud se po takových prožitcích děti uzavřou, růže jim pomáhá znovu se otevřít. Dospělým zahojí rány z dětství, které nosí v sobě. Má příznivý vliv na všechny choroby vznikající šokem, stresem apod.