Rostlinné oleje v kosmetickém použití

31.01.2017 10:47

Rostlinné oleje jsou „darem přírody“. Pronikají hluboko do pokožky a obohacují ji svými přírodními látkami, které jsou pro pleť nenahraditelné. Jsou navíc výbornými nosiči pro éterické oleje a vytvářejí s nimi harmonické směsi. Olejnatá semena rostlin v sobě ukrývají informace pro zdravý růst, jsou zásobárnou nakumulované nesmírné energie pocházející z přírody a jsou připraveny nám tento dar předat.

Vybírat můžeme z těchto olejů:

Makadamiový olej

Je jedním z velmi jemných olejů, mající regenerační účinky. Má vysoký obsah kyseliny palmitoolejové, která je nezbytná ke zpomalování procesů stárnutí, především v období menopauzy. Podporuje schopnost přirozené hydratace kůže a chrání buněčné lipidy. Jemně pečuje o citlivou dětskou pokožku. Chrání, zjemňuje a regeneruje pokožku, napomáhá udržovat ji pružnou a vláčnou, dodává měkkost a lesk vlasům, je výborně vstřebatelný.

 

Sojový olej

Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin, vitamínu A, B, E, K a důležitému lecitinu podporuje obnovu kožních buněk, napomáhá udržovat vlhkost a vláčnost pokožky. Má změkčující schopnosti a zabraňuje jejímu vysychání.

 

Mandlový olej

Je absolutně nedráždivý, ideální i pro velmi citlivou až alergickou pleť. Výborně se vstřebává a zvláčňuje suchou pokožku. Přirozený obsah vitamínu A, E, lecitinu, minerálů a nenasycených mastných kyselin jej předurčuje i k péči o zralou pleť. Mandlový olej má silné regenerační a uklidňující účinky. Je vhodný k ošetření pokožky popálené slunečním zářením.

 

Olej z pšeničných klíčků

Aktivuje přirozené regenerační procesy kůže a optimalizuje její přirozené funkce. Zjemňuje a působí jako antioxidant. Panenský olej z pšeničných klíčků má vysoký obsah přírodního koenzymu Q10, vitamínu E, lecitinu a vyvážený poměr nenasycených mastných kyselin. Lze ho aplikovat na pokožku zralou, unavenou, suchou a poškozenou. V malém, asi 10–20% množství, se přidává do směsí s jinými rostlinnými oleji pro zvýšení jejich trvanlivosti.

 

Jojobový olej

Jedná se o přírodní tekutý rostlinný vosk, který se na rozdíl od olejů vykazuje vysokou trvanlivostí (nežlukne). Obsahuje přirozený sluneční ochranný faktor 4, má intenzivní regenerační účinky a mírní produkci mazu. Pleť nejen zjemňuje a zklidňuje, ale též zmatňuje a udržuje přirozenou vlhkost. Je ideální též pro smíšenou pleť. Díky svým hojivým účinkům je vhodný pro ošetřování aknózní pleti. Když několik kapek jojobového oleje vmasírujeme do mokrých, umytých vlasů, odměnou nám bude nádherná hebkost, jemnost a přirozený lesk.

 

Arganový olej

Rostlinný olej arganový známý též jako „ Marocké zlato“ obsahuje široké spektrum bioaktivních látek - esenciálních mastných kyselin (omega 6), fytosterolů, skvalenu, vitaminu E a provitaminu A. Výrazně regeneruje a pečuje o pokožku obličeje i těla, vlasů a nehtů, napomáhá zpomalovat proces stárnutí a udržuje pokožku jemnou a hydratovanou. Vzácný rostlinný olej je vhodný k běžné péči o pokožku celého těla a obličeje, zejména o suchou a zralou pleť. Vyživuje, zvláčňuje, regeneruje, navrací pokožce pružnost a elasticitu. Chrání pleť před vysušením a nepříznivými klimatickými vlivy, vhodnou masáží podporuje regeneraci jizev a strií. Je účinnou složkou vlasových masek a zábalů, obnovuje strukturu vlasů, dodává jim měkkost a zdravý lesk.

 

Olej z lískových ořechů

Jedná se o olej s velmi dobrou skluzností. Má schopnost dobře prostupovat vrstvou epidermu, aniž by pokožka zůstávala na povrchu mastná, proto se hodí i k ošetření mastné pleti. Svým složením a vlastnostmi se podobá oleji mandlovému. Je vhodný pro citlivou pleť.

 

Pupalkový olej

Vyniká především vysokým obsahem kyseliny gama-linolenové, která pokožku chrání před vysoušením a tvorbou vrásek. Výtečně zklidňuje a efektivně se podílí na hojivých procesech kůže. Je vhodným pomocníkem v péči o choulostivou, alergickou, ekzematickou i zánětlivou pokožku, při lupénce, a také po opalování a při solárních vyrážkách.

 

Brutnákový olej

Účinky a použitím je srovnatelný s rostlinným olejem z pupalky dvouleté, obsahuje však zhruba dvojnásobné množství důležité kyseliny gama-linolenové, je tedy ve své účinnosti silnější, proto i na trhu dražší. Harmonizuje unavenou pleť a působí proti dehydrataci a ztrátě elasticity pokožky. Má regenerační a zpevňující vlastnosti.

 

Olej z meruňkových jadérek

Je řidší, proto snadno vstřebatelný, vhodný i pro péči o choulostivou, suchou a citlivou pleť, na kterou má zklidňující a zjemňující účinek. Díky své jemné a lehké struktuře se výborně hodí na obličejovou masáž.

 

Kokosový olej

Hluboce výživný, pěstící a regenerační olej, který je velmi hustý, až tuhý, nicméně excelentně snadno taje teplem pokožky, na které vytváří ochrannou vrstvu. Po aplikaci je pleť vláčná a jemná. Tento olej regeneruje, zjemňuje a zklidňuje pokožku, napomáhá při redukci začervenání, vyrážkách, svědění, při suché a loupající se pokožce.

 

Olej z hroznových jadérek

Vhodný je především pro smíšenou, mastnou a zánětlivou pleť. Optimalizuje produkci kožního mazu, velmi dobře se vstřebává bez pocitu umaštěné pokožky.

 

Avokádový olej

Vynikající k péči o pleť vystavenou nepříznivým klimatickým podmínkám, především mrazu a větru, ale i přesušenému ovzduší uměle vytápěných prostor. Současně obsahuje významné množství vitamínu E, díky kterému pokožku vyživuje, zjemňuje a regeneruje. Vykazuje též přirozený sluneční faktor 4. Vzhledem k vysokému obsahu lecitinu a skvalenu vytváří úžasně hladkou pokožku. Nejlépe se hodí na ošetření v klimakteriu. Zvláštností je vysoký obsah vitamínů A, B, D, E, lecitinu a také fytosterinů. Vynikající je při povrchových poraněních pokožky, kdy jeho regenerační vlastnosti podstatně urychlují hojení.  Kromě již zmíněných účinných složek obsahuje olej také tzv. nezmýdelnitelné složky, které mají jedinečnou schopnost regenerovat a změkčovat ztvrdlou a nepružnou tkáň, takže jsou velice vyhledávané pro účinnou pomoc proti sklerodermii.

 

Olej ze šípkových semínek

Skvělý pomocník v péči o alergickou, zralou a jemnou pleť, účinný při výskytu atopických ekzémů a lupénky. Napomáhá stahovat rozšířené cévky a omezovat vznik vrásek. Zlepšuje celkově strukturu pokožky a urychluje hojení jizev. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C.

 

Lněný a slunečnicový olej

Při pravidelném dlouhodobějším užívání snižují tvorbu vlastního kožního mazu, jsou tedy vhodné především k péči o mastnější pokožku. Olej z lněného semínka je jedním z nejlepších zdrojů nenasycených mastných kyselin a bohatý na lecitin, minerální látky a vitamíny.

 

Bambucké máslo

Snadno se používá, neboť dobře taje teplem pokožky a udržuje její přirozenou vlhkost, činí ji hladkou a zdravou. Je vhodné pro samostatné použití nebo směs v péči o suchou, zralou a namáhanou pokožku. Podporuje tvorbu podkožního elastinu a kolagenu. Jeho pravidelné používání je výbornou prevencí popraskání kůže, vzniku strií v těhotenství a při tělesných změnách. Má značně hojivé a ochranné účinky, vykazuje přirozený ochranný sluneční faktor 4. Omezuje vznik zarudnutí kůže ze slunečního záření a urychluje hojení. Hojí suché, popraskané rty a ruce.

 

Kakaové máslo

Je tuhý rostlinný tuk s převahou nenasycených mastných kyselin. Je báječně voňavé a uklidňující, vhodné pro zralou pleť. Má úžasné změkčující účinky, udržuje vlhkost pleti a tím zachovává její pružnost a elasticitu. Obsahuje velké množství antioxidantů zabraňující žluknutí. Je skvělým hydratačním přípravkem ke zvláčnění, vyhlazení a zklidnění suché a podrážděné pokožky celého těla. Obohacené o vitamín E současně napomáhá vyhlazování jizev a strií, vynikající účinky vykazuje i při aplikaci na pokožku po opalování.