Ředkvička

01.08.2016 17:08

 

 

Ředkvička obsahuje molybden, jód, draslík, sodík, vápník, hořčík, síru, fosfor, železo, chlór, selen, zinek, dále vitamín A, B1, B2, PP, vitamín C.
 

Deset větších červených ředkviček (bez listových vrcholků) poskytne lidskému organismu následující živiny:
24 mg vápníku, 25 mg fosforu, 0,8 mg železa, 15 mg sodíku, 261 mg draslíku, 10 I.U. vitamínu A, 21 mg vitamínu C, 4 mg hořčíku, 2 mg selenu a 0,13 mg zinku.

 

Ředkvičky jsou bohaté na vlákniny, které podporují střevní peristaltiku, tím se rychleji vylučují jedovaté a škodlivé látky, odstraňuje zácpa a ochablost střev.
Na svou ochranu proti škůdcům produkují hořčičné oleje, které v lidském organismu působí antibakteriálně a antimykoticky. Tím ředkvičky ničí střevní bakterie a plísně, působí dezinfekčně na sliznice.

 

V lidovém léčitelství se odpradávna používaly jako prevence proti žlučovým, ledvinovým a močovým kamenům, snižují koncentraci cholesterolu a tuků v krvi, aktivují nervy a mozek, uvolňují hleny, čistí nosohltan, a působí preventivně proti infekcím, dodávají živiny pro krvetvorbu a růst buněk.
 

Ředkvičky či ředkvičková šťáva pomáhají při problémech se štítnou žlázou, pomáhají rozkládat tuky nahromaděné v játrech, mimo jiné také léčí hyperaciditu, působí žlučopudně.
 

Rafanin, což je hlavní sirná sloučenina obsažená v ředkvičkách, zajišťuje zejména zdravě vyváženou produkci tyroxinu a kalcitoninu. Když se do jídelníčku zařadí ředkvičky nebo z nich získaná šťáva, dostává se do krevní plazmy dostatek rafaninu, který zabrání snížené nebo zvýšené produkci těchto dvou hormonů.
 

Sirné sloučeniny obsažené v ředkvičce také pomáhají rozkládat tuky nahromaděné v játrech.