Ředkev

02.08.2016 11:21

 

 

Kořen obsahuje tzv. glukosinoáty, které se enzymaticky štěpí na éterický olej s výrazně fytoncidními účinky.
Dále nacházíme glykosid raphanol, velké množství minerálních látek s obsahem vápníku, draslíku, železa, hořčíku, síry a fosforu, dále vitamín C a prekursory vitamínů skupiny B.

 

Hořčičné oleje dodávají ředkvi nejen ostrou chuť, ale také léčivý účinek. Působí antibakteriálně, antivirově a antimykoticky, zbavují žaludeční, střevní a další sliznice patologických bakterií a plísňového napadení, čímž také odstraňují chronické nadýmání a průjmy. Ostře působící účinné látky neutralizují patogenní populaci bakterií ještě ve sliznicích ledvin, močovém měchýři a močových cestách, mírní a léčí tím záněty, zbavují obtíží při močení a působí při začínající močové inkontinenci. Dezinfekční působení se projevuje i v dýchacích orgánech, známé je použití proti různým formám kašle, zvláště v pediatrii.
 

Ředkev výrazně podporuje trávení, látkovou výměnu a je silně žlučopudná. V některých případech může rozpouštět i žlučové kaménky. Obecně zlepšuje zrak a reguluje ženskou problematiku.
 

Konzumace ředkve je užitečná zejména pro osoby, které vytvářejí příliš málo žaludečních šťáv. K nim patří vysoké procento všech dospělých nad 35 let, protože tvorba kyseliny solné v žaludečních sliznicích s rostoucím věkem klesá. Důvodem jsou často i katastrofální chyby ve výživě.
 

Ředkev podporuje prokrvování a vysoký podíl jejich vláknin váže jedy a tukové substance. Díky tomu je též ideální potravinou pro hubnutí.