Rakytník

19.07.2016 21:31

 

 

Plody obsahují oleje, cukry, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, velké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, flavonoidy, vitamíny A, D, F, K a P – rutin, vedle toho také nepřeberné množství dalších biologicky aktivních látek.
V kilogramu rakytníku je jen vitamínu C a A obsaženo množství, odpovídající půlroční potřebě.

 

Zvláštní zmínku zasluhuje rakytníkový olej.
Je tvořen převážně kyselinou olejovou, linoleovou a palmitovou. Jedná se o přírodní koncentrát vitamínů, dále nacházíme též alkaloid hippophein, ze kterého vzniká biologicky aktivní amin serotonin, který má značný účinek antidepresivní a protinádorový. Působí jako biogenní stimulátor, tlumí bolesti, podporuje hojení ran, vnitřně léčí žaludeční vředy a má protisklerotické působení. Účinná je i léčba střevních zánětů a vředů pomocí klyzmatu s přídavkem rakytníkového oleje.

 

Léčí plicní, zažívací, jaterní a kloubní potíže, hojí sliznice, rozpouští hleny, reguluje krevní oběh. Podporuje imunitní systém a působí všeobecně jako tonikum. Zvyšuje odolnost organismu proti stresu a působí rovněž jako faktor detoxikující, ať již při likvidaci vnějších vlivů, například z potravy, tak při detoxikaci vnitřní, kdy napomáhá odbourávání škodlivých zplodin vlastní látkové výměny, například při chorobách revmatických. Má též působení antibiotické.
 

Zlepšuje činnost slinivky, tlumí sekreci žaludečních šťáv, aktivuje jaterní buňky, posiluje činnost ischemického myokardu.
Je známo použití při léčbě hemoroidů, očních, ušních, krčních a nosních chorob. Velký význam má i v gynekologii, třeba při poškození poševní sliznice, ale i při pomocné léčbě rakoviny děložního krčku, je velmi účinný při chorobě Crohnově, při proktokolitidě a ulcerózní kolitidě, kdy se ovšem podává formou rektální aplikace.

 

Užívá se jako posilující prostředek při rakovině, leukémii a nemoci z ozáření.