Rajčata

05.08.2016 11:48

 

 

Rajčata obsahují všechny vitamíny: A, D, E, K, C a celou skupinu vitamínů B, kyselinu listovou, citronovou, vinnou, jablečnou, jantarovou a další, dále saponiny, steroly, antokyany a četné flavonoidy, těkavé alkoholy, bílkoviny, enzymy, celou řadu aminokyselin, cukry, pektiny a škrob.
Bohatě jsou zastoupeny látky minerální – vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, měď, fluór, kobalt, mangan, nikl atd. Přítomna je rovněž silice, v nezralých plodech alkaloidy tomanin a tomatidin.

Jeden šálek rajčatové šťávy obstará organismu přísun následujících živin:
8 mg vápníku, 29 mg fosforu, 0,59 mg železa, 10 mg sodíku, 254 mg draslíku, 1394 I.U. vitamínu A, 2 mcg biotinu, 11,5 mcg kyseliny listové, 21 mg vitamínu C a 14 mg hořčíku.

Rajčata mají poměrně silný účinek antibiotický, zvláště čerstvá šťáva, jsou silně močopudná, můžeme je používat při chorobách ledvin a močových cest. Při pravidelné konzumaci snižují obsah cholesterolu v krvi, působí protiskleroticky, zlepšují krvetvorbu, především tvorbu hemoglobinu, a působí jako imunostimulans. Posilují práci srdce, mají mírný projímavý účinek, příznivě ovlivňují funkce jaterní.
Hovoří se i o jejich profylaktickém působení v prevenci nádorových onemocnění.

Jedna sklenice protlaku denně údajně chrání před všemi nemocemi, ale zvlášť před nachlazením.
Rajčata posilují vnitřní buněčnou strukturu, podporují metabolismus v buňkách, chrání a posilují sliznice v celém těle, pomáhají při tvorbě zdravé kůže, zvyšují krevní hladinu cukrů, povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě, zlepšují náladu a podporují spánek, omlazují buňky, odvodňují, pomáhají při stavbě nových vaziv, povzbuzují tvorbu hormonů, odstraňují poruchy trávení a zácpu.

Čím zralejší rajčata jsou, tím více tyraminu produkuje v nich obsažená aminokyselina tyrosin. Tyramin je látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady.

Je třeba upozornit, že všechny výhody a přednosti se týkají pouze produktů syrových. Kuchyňskou přípravou dochází k řadě nepříznivých změn a některé prospěšné látky se mohou stát látkami škodlivými.
Je také možné, že zhoršování revmatických potíží mají na svědomí především upravená rajčata, zatímco syrová šťáva se takto projevovat nemusí.