Pórek

01.08.2016 16:01

 

 

Pro léčebné účinky si pórku vážili už staří Řekové a Římané.
 

Česnekový olej obsahuje allicin, aromatickou a chuťovou sirnatou látku s vynikajícími preventivními, mírnícími a léčivými vlastnostmi.
Pórek obsahuje vitamíny, především C, E, B, karoteny, minerální látky a stopové prvky, zejména zinek, mangan, selen, vápník, hořčík, draslík, železo, …
Je užitečným zdrojem kyseliny listové, podporující tvorbu krvinek, svalů a hojení ran.

 

V žaludku a ve střevech zasahuje proti bakteriím a kvasinkám, vyvolávajícím nadýmání, střevní koliku a průjmy.
Pro své diuretické účinky je vhodný pro revmatiky a při dně.
Má dobrý vliv i při bronchitidách a obsah fosforu povzbuzuje činnost mozku, přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Žádná jiná zelenina nepůsobí tak účinně proti změnám cév způsobeným stářím jako pórek.

 

Pórek stejně jako cibule a česnek působí na snižování lipidů. Je i vynikajícím preventivním a tišícím prostředkem při chorobách žil, jako varixy dolních končetin, přičemž využívá fibrinolytických vlastností svých účinných látek: působí proti krevním sraženinám, zvyšují viskozitu krve, takže se méně usazuje v žilách.
 

Dále pórek podporuje prokrvování, podporuje transport tráveniny střevy, pomáhá při zácpě, podporuje tvorbu nových, mladých vazivových tkání.
 

Kdo trpí častěji záněty močového měchýře, měl by si dopřát pórek, allicin se vylučuje přes ledviny do močového měchýře a tam působí antibakteriálně.