Pomeranče

19.07.2016 20:54

 

 

O citrusových plodech se běžně ví, že jsou bohaté na vitamín C, už méně je známo, že to není zdaleka všechno, co nám tyto plody mohou nabídnout.
 

Vedle vitamínu C nás zajímá především vysoký podíl biologicky aktivních bioflavonoidů a hydroskořicových kyselin, zejména kyseliny ferulové, kávové, p-kumarové a sinapové, jejich esterů a glykosidů. Dále nacházíme pektin, silice, antokyany, provitamín A ve formě karotenoidů, z nichž nejvýznamnější je violeoxantin a řadu dalších cenných látek.
Z vitamínů skupiny B nacházíme thiamin, riboflavin, niacin, biotin, kyselinu listovou, pantotenovou a malé množství cyanocobalaminu – vitamínu B12.
Zajímavý je také obsah minerálů, svým podílem zhruba 50 mg vápníku na jeden pomeranč je toto ovoce posilující výživou pro kosti a zuby, dále pomeranče obsahují mnoho hořčíku, draslíku, železa, fosforu, selenu, boru …

 

Jeden šálek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy obsahuje: 27 mg vápníku, 42 mg fosforu, 0,5 mg železa, 2 mg sodíku, 400 mg draslíku, 500 I.U. vitamínu A, 1 mg niacinu, 124 mg vitamínu C.
 

Citrusové flavonoidy snižují lámavost a propustnost cévních stěn, působí protizánětlivě a tlumí srážení krevních destiček.
Současně snižují viskozitu krve a brání vzniku trombů, čímž působí proti vzniku aterosklerózy a léčí ischemii srdeční, případně i jiná cévní onemocnění, a vykonávají preventivní službu proti vzniku nádorového onemocnění.
Působí antibioticky, antimykoticky a antivirově, z tohoto hlediska jsou nejzajímavější krvavé pomeranče obsahující cinamoyl-beta-D-glukopyranosid.

 

Vysokým obsahem draslíku působí pomeranče na odvodňování těla a rozkládají zásobní tuky na jednodušší látky.
Pomeranče uvádějí do chodu přeměnu látkovou v buňkách a dodávají energii, povzbuzují ducha, odstraňují nedostatek soustředění, aktivují všechny tělesné žlázy, posilují libido a potenci, posilují imunitní systém a krvetvorbu, zlepšují vzhled vlasů a posilují vazivové tkáně, zastavují krvácení dásní a působí proti krvácení z nosu…