Polníček

19.07.2016 22:16

 

 

Polníček je ideální zdroj živin, bohatý na vitamíny a minerální látky. Biologicky má vyšší hodnotu než hlávkový salát.
 

V listech se skrývá mnoho vitamínů A a C a také železa v biologicky optimálně využitelné formě.
Význačnou účinnou látkou rostliny je hořčík, přírodní antagon (protihráč) draslíku, který mimo jiné brání nezdravě nadměrnému přílivu draslíku například do buněk srdečního svalu.
Proto je polníček jako potravina nezbytností v jídelníčku lidí se srdečními problémy nebo náchylností k angině pektoris a srdečnímu infarktu.

 

Hořčík je součástí 300 enzymů, které probouzejí k životu prakticky veškerý metabolismus v lidském těle a navíc stimulují geny v buněčných jádrech. Ovlivňují tak vitalitu a schopnost soustředění. Žádná jedlá rostlina (kromě špenátu) není na hořčík bohatší než čerstvý tmavozelený polníček.
 

Vysoký je v polníčku i obsah vitamínu E a kyseliny listové.
 

Nejnovější výsledky výzkumu označují tuto nenáročnou listovou zeleninu za zázračný prostředek proti oslabování imunitního systému.
 

Polníček (kozlíček polní) posiluje srdce a působí preventivně proti jeho poškození, aktivuje přeměnu látkovou v buňkách, zvyšuje schopnost zvládnout stres, podporuje výkonnost ve sportu a zvyšuje vitalitu, zlepšuje schopnost soustředění, posiluje imunitní systém a chrání buňky, posiluje sliznice v celém těle, podporuje krvetvorbu.
 

Dvakrát týdně porce salátu z polníčku pomůže mírnit zánětlivé onemocnění sliznic a chránit tělo proti volným radikálům.