Péče o vlasy

08.02.2017 16:43

Především ve znamení Lva, které ovlivňuje růst a vlastnosti našich vlasů, je vhodné dopřát vlasům zábal, olejovou kůru apod.

Zvláčňující masku vyrobíme z avokáda a lžíce medu. Vzniklou směs vmasírujeme do vlhkých vlasů, necháme půl hodiny zabalené působit a potom důkladně vlasy umyjeme.

Pro olejovou masku smícháme 1 polévkovou lžíci jojobového a mandlového oleje s pěti kapkami santalového éterického oleje. Vmasírujeme do vlhkých vlasů, zabalíme a necháme půl hodiny působit.

Medový zábal je účinným zvláčňujícím přípravkem pro poškozené vlasy. Smícháme 2 polévkové lžíce medu, 1 polévkovou lžíci mandlového oleje, 1 žloutek a po třech kapkách rozmarýnové a levandulové silice. Vmasírujeme do vlhkých vlasů, zabalíme a necháme půl hodiny působit.

Proti lupům působí zábal z 1 polévkové lžíce jojobového oleje, 2 kapek eukalyptového, 3 kapek rozmarýnového a 3 kapek levandulového éterického oleje. Vmasírujeme do vlhkých vlasů a necháme zabalené půl hodiny působit.

Pro narušené, matné vlasy je vhodná olejová kůra s citronem, kdy použijeme v poměru 1:1 olivový olej s citronovou šťávou, naneseme na vlhké vlasy a necháme hodinu působit.

Suchým a křehkým vlasům se zavděčíme zábalem z 1 polévkové lžíce avokádového oleje a 1 polévkové lžíce bezbarvé heny, popřípadě můžeme přidat 1 žloutek. Necháme působit ½ až 1 hodinu.

Pro lepší růst vlasů můžeme použít aromaterapeutickou masáž. Smícháme 1 čajovou lžičku s 15 kapkami rozmarýnové silice a 10 kapkami cedrové silice, přidáme 60 ml gelu z aloe vera a uskladníme v lahvičce. Každý den vmasírujeme asi jednu čajovou lžičku tekutiny do pokožky hlavy.

 

K mytí vlasů máme několik možností:

1. Můžeme použít přírodní jemný šampon, který neobsahuje syntetické látky. Vylepšit si jej můžeme přidáním 1 čajové lžičky jojobového oleje, 5 kapek oleje benzoe, 4 kapek myrtového oleje, 5 kapek levandulového oleje na 100 ml šamponu. Před použitím je potřeba řádně směs protřepat, aby se všechny složky spojily. Tento šampon reguluje produkci mazových žláz, posiluje prokrvení pokožky a příjem kyslíku, uvolňuje kůži a dodává vlasům lesk a stabilitu.

Také si můžeme namíchat aromaterapeutický šampon pro všechny typy vlasů smícháním 60 ml přírodního šamponu, 60 ml vody, 20 kapek levandulového a 10 kapek rozmarýnového éterického oleje.

Na tmavé vlasy můžeme použít šampon ze 125 ml vody, ve které přivedeme k varu 1 lžičku sušené levandule, 1 lžičku sušeného rozmarýnu, ½ lžičky hřebíčku, odstavíme a necháme půl hodiny vyluhovat, po scezení přelijeme do lahvičky, přidáme 2 lžíce přírodního šamponu a protřepeme. Spotřebujeme do týdne nebo uložíme v chladničce, kde vydrží až měsíc.

Pro světlé vlasy použijeme místo levandule, rozmarýnu a hřebíčku po jedné lžičce heřmánku, měsíčku a strouhané citronové kůry.

Pro rezavé vlasy místo uvedených tří bylin použijeme lžičku ibišku, měsíčku a půl lžičky mleté skořice.

U mastných vlasů můžeme použít po jedné čajové lžičce řebříčku, máty a nastrouhané čerstvé citronové kůry.

Suché vlasy ocení použití květu černého bezu, kořene proskurníku lékařského a růžových korunních plátků, také po jedné čajové lžičce.

Růst vlasů podporuje a proti padání vlasů působí šampon namíchaný ze ¼ litru přírodního šamponu, 30 kapek rozmarýnové, 10 kapek mateřídouškové a 10 kapek levandulové silice. Při mytí vlasů necháme 3 minuty působit.

 

2. Vhodnějším způsobem mytí vlasů je bezšamponová metoda. Namísto šamponu použijeme práškový „šampon“ z bylin, jíl, vlasový mycí olej, nebo si také můžeme vyrobit přírodní prostředky na mytí vlasů dle našich babiček.

Pro pěkný lesk je vhodný citrusový šampon, který vyrobíme povařením 2 lžic mydlice v půl litru vody, přidáme 2 polévkové lžíce citronové nebo pomerančové šťávy, 2 vaječné žloutky, necháme 10 minut vyluhovat, potom slijeme a přidáme 2 kapky éterického citronového nebo pomerančového oleje.

Pro suché vlasy slouží vaječný šampon, kdy smícháme 2 vaječné žloutky, 1 čajovou lžičku medu, šťávu z 1 citronu a 5 – 10 ml rostlinného oleje.

Pro posílení vlasů je možné použít šampon z heny. Smícháme jedno vajíčko, 1 polévkovou lžíci přírodní bezbarvé heny, 125 ml vody.

 

3. Nejpřirozenější metodou je mytí vlasů čistou vodou. Při mytí vlasy neprodrbáváme, jak jsme zvyklí při použití šamponu, spíše prsty lehce pročesáváme. Jelikož v tomto případě využíváme přirozeného čištění a ochrany pokožky a vlasů, je nedílnou součástí péče každodenní masáž, přesněji řečeno drbání pokožky hlavy, kdy dochází k uvolnění nečistot a zároveň pokožka začne produkovat přirozený maz. Potom je potřeba vlasy pročesávat všemi směry kartáčem s přírodními štětinami, který jednak vyčeše nečistoty a prach z vlasů, ale také rozčeše po délkách vlasů maz, který je vyživuje. Toto provádíme každý večer, přes noc se maz do vlasů vstřebá a nejsou mastné.

 

Po umytí vlasů kterýmkoli způsobem je vhodné použití oplachovacího prostředku. Ten si můžeme udělat z bylin, octa, nebo s pomocí éterických olejů.

Potřebné byliny přelijeme vařící vodou, necháme vyluhovat, přecedíme a po umytí vlasy tímto výluhem opláchneme. Vhodnými bylinami jsou:

-   Pro mastné vlasy tymián, přeslička, šalvěj, rozmarýn, řebříček, levandule, máta, jalovec

-    Pro suché vlasy heřmánek, růžové korunní plátky, kořen proskurníku

-    Pro jemné světlé vlasy kopřiva, rozmarýn, heřmánek

-    Pro oživení a posílení jsou vhodné březové listy, levandule

-    Pro lesk tmavých vlasů rozmarýn, šalvěj, levandule

-    Lesk světlých vlasů dodá heřmánek, měsíček a citronová šťáva

-    Lesk rezavých vlasů ibišek, měsíček  

-    Proti lupům působí mateřídouška, rozmarýn, šalvěj, levandule, eukalyptus

Do výluhu můžeme přidat citronovou šťávu či jablečný ocet, nebo je použít samostatně (1 lžíci octa na ¼ litru vody).

Nakonec můžeme použít namísto kondicionéru například éterické oleje:

V lahvičce smícháme 25 kapek levandulového, 25 kapek santalového a 5 kapek šalvějového éterického oleje. Několik kapek vetřeme do vlasů.

Pro provonění vlasů kápneme na hřeben několik kapek oblíbeného éterického oleje a vlasy pročešeme.

Do vlhkých vlasů můžeme vetřít pár kapek jojobového, makadamiového nebo arganového oleje.

Na konečky vlasů je vhodná olejová směs: 30 ml jojobového oleje smícháme s 5 kapkami oleje benzoe, 4 kapkami myrtového a 5 kapkami levandulového éterického oleje. Pár kapek naneseme na vlhké konečky vlasů.