Péče o tělo

23.02.2017 11:26

Na ochranu pokožky těla před ztrátou vlhkosti a nepříznivými vlivy prostředí nanášíme vysoce kvalitní tělový olej nebo hydratační tělový krém, nejlépe s obsahem éterických olejů, například z levandule, rozmarýnu, citrónu nebo jehličnanu a s výtažky z léčivých rostlin, jako je arnika. Tělový olej nanášíme v malém množství po koupeli nebo sprše do ještě vlhké pokožky, kdy může pěstící účinné látky nejlépe přijmout.

Tělový olej, který krásně voní, velmi dobře ošetřuje pokožku a je balzámem i pro duši, si můžeme vyrobit z 50 ml makadamového oleje, stejného množství mandlového oleje, 8 kapek grapefruitového, 5 kapek mandarinkového, 1 kapky růžového nebo jasmínového, 5 kapek benzoe, 3 kapek santalového a 4 kapek myrtového éterického oleje.

Zvláčňující olej pro zralou pleť získáme smícháním 60 ml jojobového oleje s 15 kapkami kadidlovníkového éterického oleje a 10 kapkami oleje z růžové palmy. Jojobový olej zvlhčuje pleť, kadidlovníková a růžová silice podporují omlazování pleti.

Stejně můžeme do 60 ml jojobového oleje či jiného dle potřeby přidat například 15 kapek levandulové a 10 kapek grapefruitové silice. Éterické oleje též můžeme volit dle potřebných účinků a samozřejmě tak, aby nám vyhovovala jejich vůně.

Pokud dáváme přednost tělovému krému, zahřejeme ve vodní lázni 3 lžíce hroznového oleje, 1 polévkovou lžíci kokosového oleje, 1 lžíci strouhaného včelího vosku, dokud se vosk nerozpustí. Po odstavení přidáme vitamín E nebo kapsli o obsahu 400 IU vitamínu E, za stálého míchání metličkou přiléváme 60 ml mírně ohřáté růžové vody, dokud nevznikne hladký hustý krém. Můžeme použít i ruční mixér nastavený na nejnižší rychlost. Nakonec přidáme 5 kapek santalového, 5 kapek růžového éterického oleje a 3 kapky extraktu z grapefruitových jadérek. Santalová a růžová silice zvlhčují a zklidňují vysušenou pokožku a dodají krému dlouhotrvající vůni. Kokosový olej a včelí vosk jsou vydatnými zvlhčovači, olej z hroznových jadérek působí jako antioxidant a pomáhá tak chránit pokožku. Růžová voda zklidňuje, olej s vitamínem E a grapefruitový extrakt krém konzervují.

Podobně si namícháme třeba pomerančový krém, kdy místo santalového a růžového oleje přidáme 5 kapek kadidlovníkové a 5 kapek silice z pomerančovníku.

Další variantou je krém z bambuckého másla. Například rozpustíme ve vodní lázni 24 g bambuckého másla, 4 g kokosového oleje, 11 g arganového oleje, 10 g jojobového oleje, přidáme 4 kapky vitamínu E nebo kapsli vitamínu E a šleháme do krémové konzistence. Můžeme použít studenou vodní lázeň pro urychlení tuhnutí.

Šlehané bambucké máslo má krémovější a příjemnější konzistenci. Obecně si jej můžeme vyrobit ze 3 dílů bambuckého másla a dvou dílů vybraného oleje. Přidáváme asi 1kapku éterického oleje na 10 g hmoty.