Péče o ruce

31.01.2017 15:04

Pokud si chceme připravit výživný zábal na suché a popraskané ruce, zahřejeme ve vodní lázni olivový olej, přidáme několik kapek citronové šťávy a směs pečlivě vmasírujeme do rukou. Navlékneme bavlněné rukavice nebo zabalíme do menšího nahřátého ručníku a necháme působit 30 minut, v ideálním případě přes noc. Stejně tak můžeme použít čisté bambucké máslo.

K masáži rukou či jako balzám můžeme použít kakaové nebo bambucké máslo, kokosový, mandlový, avokádový či jojobový olej. Tyto nám poslouží jak samotné, tak i v kombinaci s éterickými oleji. Vhodné jsou zejména oleje levandulový a z růžového dřeva pro zklidnění, citronový, bergamotový a pomerančový pro osvěžení a současně jako zcela přírodní antibakteriální přísada. Levandule je též vhodná pro velmi suchou, citlivou, hrubou, popraskanou nebo svědivou pokožku, citron při zahnědlých skvrnách nebo zažloutlých nehtech, ylang-ylang či jasmín pro vyhlazení vrásčitých rukou.

A kdo má chuť si připravit krém na ruce, zahřeje ve vodní lázni 3 polévkové lžíce oleje z hroznových jadérek, 1 polévkovou lžíci kokosového oleje a 1 lžíci strouhaného včelího vosku, dokud se vosk nerozpustí. Dále se odstaví z ohně a přidá se obsah kapsle vitamínu E o obsahu 400 IU nebo trochu vitamínu E. 60 ml růžové květové vody ohřejeme na přibližně stejnou teplotu, jako mají oleje. Za stálého míchání metličkou či mixérem na nejnižší rychlost přiléváme růžovou vodu, až vznikne hustá a hladká hmota. Nakonec přimícháme 3 kapky extraktu z grapefruitových semínek a po pěti kapkách růžové a santalové silice. Obsažený kokosový olej a včelí vosk účinně hydratují pokožku, olej z hroznových jadérek působí jako antioxidant, santalová a růžová silice hojí vysušenou pokožku, vitamín E a extrakt z grapefruitových semínek krém konzervují.