Péče o rty

05.02.2017 09:45

Nezapomínáme též na péči o rty, které nemají žádné tukové žlázy, proto je důležité chránit je před nepříznivými vlivy – sluncem, větrem, chladným počasím.

Velmi vhodné pro péči o rty je kakaové máslo, které je skvělým hydratačním přípravkem ke zvláčnění, vyhlazení a zklidnění suchých a popraskaných rtů. Můžeme jej použít čisté, nebo jej rozpustit ve vodní lázni a přidat éterické oleje. Pokud si přejeme balzám vláčnější, můžeme přidat trochu mandlového oleje a míchat do ztuhnutí. Stejně jako kakaové máslo můžeme použít i máslo bambucké.

Nebo si vyrobíme medový balzám. Obsažený mandlový olej a včelí vosk vytvářejí účinnou ochranu proti chladu a větru, med navrací rtům vlhkost a má hojivé účinky:

4 polévkové lžíce mandlového oleje zahříváme ve vodní lázni s 1 polévkovou lžící strouhaného včelího vosku, dokud se nerozpustí, potom odstavíme, přidáme 1 čajovou lžičku medu a důkladně promícháváme do krémové konzistence. Pokud se časem začnou složky oddělovat, stačí balzám promíchat.

Jestliže máme chuť na mátový balzám, přimícháme do hotového 10 kapek mátového éterického oleje.

Citrusový balzám získáme např. přidáním 10 kapek grapefruitové a 5 kapek levandulové silice.

Balzám s vůní pomeranče vznikne přidáním 5 kapek heřmánkové silice a 10 kapek pomerančovníku hořkého.

Přidáním 10 kapek růžové silice připravíme jemný růžový balzám na citlivé rty.

Hojivý balzám na popraskané rty vyrobíme přidáním vitamínu E či jedné kapsle vitamínu E o obsahu 400 IU, 10 kapek čajovníkového a 5 kapek levandulového éterického oleje.