Péče o pleť

31.01.2017 08:49

Při správném použití doplňuje pěstící přípravek obsah vlhkosti pokožky a napomáhá udržovat pleť hebkou a pružnou. Hydratační přípravky tvoří v prvé řadě na povrchu pokožky bariéru, která zabraňuje úniku vlhkosti. K čemu a jak hydratační přípravek slouží je tím nejčastěji chybně chápaným aspektem v péči o pleť. Většina lidí se domnívá, že čím více zvlhčovacího přípravku si na obličej nanese, tím větší množství vlhkosti pronikne do pokožky. Ve skutečnosti ale pokožka vstřebává z hydratačního přípravku jen velmi malé množství vlhkosti.

Zdravá kůže disponuje samoregulačním systémem, který její vlhkostní režim optimálně nastavuje. Proto bychom se měli řídit základním principem – využití vlastních sil těla, namísto jejich ničení. Nejde o to, abychom tento systém kůže nahrazovali, ale abychom jej co nejlépe podporovali a posilovali. Když to s naší péčí přeženeme, oslabujeme schopnost položky regulovat svůj vlhkostní režim. Dříve nebo později se stane pokožka vinou nadměrného přísunu vlhkosti suchou, protože již zapomněla, jak by měla správně fungovat.

Často své pokožce škodíme i domněnkou, že v noci funguje stejným způsobem jako ve dne. Ve skutečnosti produkuje během dne více kožního mazu, aby se tak chránila před škodlivými vnějšími vlivy, jako jsou teplotní výkyvy, UV – záření, bakterie, viry, suchý vzduch, toxické látky a částečky prachu. V noci začne kůže pracovat jiným způsobem – ozdravuje se. Naše kůže zpracovává živiny, které během dne nastřádala, aby se regenerovala, omlazovala a obnovila buňky a tkáně. Pokožka dýchá póry a zároveň vylučuje těmito póry nežádoucí látky. Proto bychom neměli používat žádné noční krémy a přípravky. Není jich třeba a přispívají navíc k zanášení pórů, takže pokožka nemůže volně dýchat a zbavovat se odpadních látek. Stačí důkladné vyčištění pleti, květová voda, večerní hydratační maska z avokáda či medu.

Nejvhodnějším denním přípravkem k péči o pleť je kvalitní rostlinný olej, lisovaný za studena s přídavkem éterických olejů dle potřeby pokožky. Můžeme si též vyrobit i přírodní pěstící krém, ale jeho výroba je trochu složitější a především má takový krém mastnější efekt, což je většinou méně žádoucí. A také díky obsahu vodní složky má menší trvanlivost, než samotné oleje.

Jako základ pro namíchání pleťového oleje použijeme například jojobový olej, který dodává pleti potřebnou vlhkost, zanechává pokožku sametově hebkou a bez mastného lesku, nebo použijeme směs více rostlinných olejů dle potřeby. Na 30 ml základního oleje použijeme 10 kapek éterických olejů. 

Dle typu pleti vybíráme z těchto olejů:

- Suchá a citlivá pleť: santalový, z růžové palmy, heřmánkový, pomerančový, levandulový, z růžového dřeva, neroli, slaměnkový, růžový

- Smíšená pleť: citronový, bergamotový, mandarinkový, cypřišový, majoránkový, rozmarýnový, pelargoniový, z mrkvových semen

- Mastná a aknózní pleť: cypřišový, grapefruitový, levandulový, eukalyptový, čajovníkový, hřebíčkový, cedrový, santalový, citronový, bergamotový, jalovcový, meduňkový, mateřídouškový, z citronové trávy, tymiánový

- Zralá pleť: kadidlovníkový, růžový, ylang-ylang, myrhový, z mrkvových semen, růžové palmy, růžového dřeva, jasmínový.

Po vyčištění vmasírujeme do mokré pleti pár kapek pleťového oleje.