Paprika

01.08.2016 11:34

 

 

Z vitamínů obsahuje paprika prakticky celou abecedu.
Je především bohatá na vitamín C. Nemá ascorbinázu, vitamín C se tudíž, stejně jako u šípků, neztrácí tepelnou úpravou.

 

Mimoto má velké množství vitamínu P (rutinu), čímž působí na hemeroidy, posiluje cévní stěny atd.
Kromě toho obsahuje ještě vitamín A, skoro všechny vitamíny skupiny B, dále vitamín E a minerální prvky: vápník, draslík, hořčík, fosfor, síru, železo, mangan, měď, zinek …

 

Jedna sladká paprika (nezáleží na tom, zda červená nebo zelená) obsahuje přibližně:
15 mg vápníku, 36 mg fosforu, 1,1 mg železa, 21 mg sodíku, 349 mg draslíku, 690 I.U. vitamínu A, 210 mg vitamínu C a přibližně 104 mg hořčíku.

 

Paprika obsahuje bakteriocidní látku kapsaicin, ale tu pouze v semenech, další alkaloidy, karotenoidy a fytoncidně působící směs saponinů, flavonové glykosidy, silici, sacharidy, amid kyseliny nikotinové a řadu dalších.
Fytoncidní působení přispívá k útlumu množení choroboplodných zárodků, což je výhodné jak při léčbě dyspeptických obtíží, tak i při sníženém napětí a peristaltice střev, dále paprika zlepšuje i periferní cirkulaci krve, a proto je výborným a nepostradatelným kořením pro kardiaky.
Syrová nepálivá paprika obsahuje mnoho solí draslíku a železa, a proto ji zařazujeme do diet kardiaků a nemocných, trpících anémií.

 

Kapsaicin zvyšuje viskozitu krve, zbavuje symptomů studených rukou a nohou, pocitů závrati, obtíží krevního oběhu, při poruchách prokrvování, působí preventivně proti záchvatům migrény atd.
 

Jinak paprika chrání před hostcem, úplavicí, paralýzou, hemeroidy a před vnitřními krváceními. Při vnitřním podání papriky se zvýší tvorba slin a trávicích fermentů.
Papriky mírní bolesti žil, křečových žil a hemoroidů, posilují srdce, sliznice, zlepšují vidění, aktivují přeměnu látkovou v buňkách a metabolismus bílkovin, upevňují vazivové tkáně, zvyšují aktivitu žláz a libido, zlepšují schopnost soustředění.

 

Konzumace pálivé papriky může vyvolat zánět sliznic a dokonce příznaky otravy s bolestmi břicha, stavy vzrušení, suchostí v hrdle apod. Kontraindikací jsou žaludeční vředy.