Papája

19.07.2016 20:59

 

 

Jedna středně velká, zralá papája obsahuje následující živiny:
61 mg vápníku, 49 mg fosforu, 0,9 mg železa, 9 mg sodíku, 711 mg draslíku, 5320 I.U. vitamínu A, 170 mg vitamínu C a 31 mg hořčíku.

 

Plod je navíc mimořádně bohatý na kyselinu pantotenovou (vitamín B5 pro buněčnou energii, barvu vlasů) a kyselinu listovou.
Dále obsahuje zinek, mangan, měď, selen, křemík, vitamíny skupiny B, E, K, lutein, cholin, betakaroten …

 

Papájové enzymy jsou skutečnou přírodní drogou.
Papain štěpí bílkoviny obsažené v potravě na aminokyseliny (stavební prvky bílkovin).
Papája zlepšuje stav bílkovin ve všech tělesných buňkách, zvyšuje životní energii, osvěžuje a posiluje, léčí choroby z nedostatku bílkovin, aktivuje tvorbu svalů, posiluje srdce a krevní oběh, posiluje imunitní systém a sliznice, bystří zrak a chrání před infekcemi dýchacích cest.

 

Když jíme papáju, současně tím zajišťujeme, aby i ostatní součásti potravy byly stravitelnější.
Papain totiž mimo jiné zabezpečuje tvorbu trávicích enzymů.

 

Původní obyvatelé Karibiku využívali papáju na kosmetické účely. Jejich pokožka byla tak zářivá a skvělá proto, že vyzrálou dužinu z papáje používali jako mýdlo.
Šťáva z téže dužiny se aplikovala proti pihám a vráskám, které byly způsobeny prudkým slunečním žárem.
Mléčně zakalené šťávy z nezralé papáje si vysoce cenili indičtí ajurvédští lékaři, kteří ji používali při zvětšené slezině a játrech.

 

Míchaná šťáva z manga a papáji působí blahodárně při mnoha zdravotních problémech.
Tento koktejl je prospěšný zejména díky vysokému obsahu uhlovodanů a enzymů, které ruku v ruce přinášejí uzdravení tělesným útrobám, mysli i vnější schránce.
To platí zvlášť při otocích a zánětech, gastrointestinálních těžkostech, horečkách a bolestech.