Pampeliška (Smetanka)

04.04.2017 09:10

 

 

V kořenu pampelišky, který sbíráme brzy na jaře a na podzim, nacházíme hořčinu lactopicrin, dále taraxacin a taraxacerin, triterpeny taraxasterol a taraxerol, organické kyseliny, steroly, třísloviny, aminokyseliny, inosit, kaučuk, silice, minerální látky, ze kterých nás nejvíce zajímá především měď. Pampeliška obsahuje také fosfor, fluor, síru, olovo, draslík, sodík, železo, zinek... Nechybí ani vysoký obsah polysacharidu inulinu. Listy obsahují podobné látky, za zmínku ještě stojí kyselina křemičitá a vitamín C. V květech se nachází flavonoidy, karotenoidy, silice a další látky. O pampelišce se mluví jako o rostlině fytoncidní s reálným antibiotickým působením.

Sto gramů pampeliškových listů obsahuje následující výživné látky: 309 mg vápníku, 66 mg fosforu, 3,1 mg železa, 397 mg draslíku, 14000 I.U. vitamínu A, stopová množství některých vitamínů skupiny B a 35 mg vitamínu C. Pampeliška je též bohatá na hořčík.

Pampeliška podporuje trávení a celkově hlavně látkovou výměnu, je značně močopudná a její podávání je namístě při poruchách ledvin a močových cest. Podporuje funkci žlučníku a jater, vyhání a částečně rozpouští ledvinové i močové kameny. Snižuje hladinu krevního cukru, je velmi účinná při různých kožních chorobách, kdy se aplikuje jak vnitřně, tak zevně. Používá se také jako mírné tonikum, které povzbuzuje celý organismus. Působí jako výrazné antirevmatikum. Mimo jiné je prokázán vliv na úbytek či vstřebávání mozkových otoků nejrůznějšího původu. Může posloužit i jako pomocný lék při leukémii. Květ, list a kořen pampelišky je jedním z nejlepších prostředků na vyčištění organismu, protože pomáhá odstraňovat z těla škodlivé látky.

Z praktického hlediska jsou na pampelišce nejzajímavější rané, jarní listy. Tužší a hořké začínají být především po odkvětu. Kdo si připravuje z listů salát nejméně jednou týdně, pozná velmi brzy blahodárné účinky ve formě přílivu nové energie. Působí proti jarní únavě, pro povzbuzení a  vyčištění organizmu. Můžeme si také připravit zelený nápoj, který je vhodný v kombinaci s kopřivou: ve studené vodě se rozmixují obě byliny, můžeme nechat také několik hodin stát, scedíme a vypijeme. Po týdnu pití ucítíme výrazný příbytek mladistvé energie. Šťáva z čerstvé rostliny je nejlepší krev čistící prostředek, který je i močopudný a projímavý.