Ostružiny

19.07.2016 18:19


Nejen dužina ostružin, ale i listy jsou plné léčivé síly.
 

Ostružinové listy obsahují éterické oleje, třísloviny, flavonoidy, inosit, barviva, pektin a organické kyseliny.
Jsou močopudné, staví krvácení, dezinfikují trávicí a močové ústrojí, působí i proti kašli. Zevně lze využít na koupele a omývání ekzémem postižených partií pokožky a při kožních zánětech. Známý je i vliv protiprůjmový.

 

Plody obsahují antokyany, organické kyseliny, především citronovou a jablečnou, cukry, pektin, slizy, minerální látky, například velké množství fosforu, vápníku, hořčíku, mnoho draslíku a dost železa, dále mangan, měď, zinek, molybden, kobalt, chrom, selen, křemík, bor, brom, vitamín C, A, B, B17…
 

Šťáva a dužina zralých plodů překypují karoteny, které chrání semena před volnými radikály.
Ostružiny posilují také kvůli svému vysokému obsahu vitamínu C imunitní systém.
Bioflavonoidy se koncentrují v dužině, je jich tam desetkrát více než ve vymačkané šťávě. Chrání mimo jiné vitamín C a důležitý stresový hormon adrenalin před oxidací působením enzymů obsahujících měď.
Účinné látky ostružin posilují vaziva a stěny cév a působí tak preventivně proti procesu stárnutí, žilním chorobám a hemoroidům.

 

Čerstvá šťáva z ostružin je vynikajícím a všestranně povzbuzujícím nápojem. Obsah sacharidů dodává organismu energii, navíc je bohatá na kyselinu listovou.
Ostružiny působí povzbudivě na činnost žláz. Doporučuje se pít šťávu při zvětšené štítné žláze.
Obzvlášť účinné je pití ostružinové šťávy při chrapotu.

 

Konzumace ostružin se dále doporučuje při léčbě zvýšeného krevního tlaku, při léčbě anémie, zmírňuje krvácení při silné menstruaci, pomáhá při léčbě revmatismu, zánětu mandlí, srdečních potížích, překyselení žaludku, zánětu tlustého střeva, žlučových kamenech….