Okurka

20.07.2016 12:27

 

 

Okurka obsahuje organické kyseliny, cukry, menší množství chlorofylu, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo, hořčík, křemík, fluor, bór, chlór, vitamín C, vitamín A, E, vitamíny skupiny B a řadu dalších cenných látek.
Semena obsahují mastný olej, cucurbitol, organické kyseliny, aromatické látky, cukr, glykosidy, lecitin, pryskyřice, kaučuk a další látky.

 

Jeden šálek čerstvé, neloupané a nakrouhané okurky dodá organismu následující živiny: 

26 mg vápníku, 28 mg fosforu, 1,2 mg železa, 6 mg sodíku, 168 mg draslíku, 260 I.U. vitamínu A, 12 mg vitamínu C a 13 mg hořčíku.
 

Okurky jsou zdraví prospěšné bohatstvím vody, v níž jsou rozpuštěny účinné látky ve fyziologicky ideální formě.
V minerálních látkách okurek výrazně převažují zásadotvorné prvky.

 

Důležitou biolátkou okurek je enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a parazitické červy a navíc čistí střeva.
Podíl vitamínu E, skrytého ve slupce (sloužícího k ochraně proti slunečnímu záření a volným radikálům), je překvapující.
Bohatství kyseliny křemičité posiluje kůži, vlasy a tkáně.

 

Okurková šťáva mírní a léčí následky slunečního úpalu. Také zevně použité jsou okurky ochranným a léčebným faktorem pro kůži. Plátky okurky přiložené na pleť zkrášlují, plátky na očích je zbavují suchosti, otoků a zánětů.
Okurky také napomáhají ke snížení tělesné hmotnosti, působí projímavě a zbavují tělo jedovatých zplodin, posilují imunitní systém a sliznice střev, zesilují vazivové tkáně, pomáhají při zánětech žaludku, působí detoxikačně.

 

Okurky nebo okurková šťáva se využívá na „čištění krve“, směs šťáv z mrkve, červené řepy a okurek je vynikajícím čistícím prostředkem jater, žlučníku a hlavně prostaty. Šťáva z jednoho citronu 2 x denně, doplněná sklenicí uvedené směsi šťáv 2 až 3 x denně, velmi dobře působí při potížích s ledvinovým a močovým pískem, kaménky a zároveň i protirevmaticky.
 

Okurky používáme vždy syrové, zavařené ztrácejí většinu svých léčivých vlastností.