Náruživosti

15.09.2016 08:03

I u náruživostí je ústředním problémem útěk.

Všichni náruživci něco hledají, předčasně však přestanou a zůstanou trčet v rovině náhradního uspokojení. Kdo se nechá odradit zkouškami, námahou a spletitostí cesty, onemocní náruživostí. Promítne si cíl své cesty do něčeho, co už našel, a ukončí hledání. Zdržují ho strach, zaslepenost a pohodlnost. Každé takové zdržení na cestě se může stát chorobnou závislostí. Všechny formy světa probouzejí žádostivost: zlato, moc, sláva, majetek, vliv, vědění, potěšení, jídlo, pití, askeze, náboženské představy, drogy…

Zkoumání prostředků, které vedou k chorobné vášni, nám v nejlepším případě ukáže dominantní téma, to, po čem toužíme.

ŽRAVOST. Neustálé přijímání nového rozšiřuje vědomí. Duševní potravu můžeme nahradit fyzickou výživou a rozšiřovat tak jenom své tělo. Není-li hlad po životě utišen zkušenostmi, vrazí se do těla. Tento hlad je ovšem neutišitelný, protože vnitřní prázdnota nemůže být potravou vyplněna. Člověk touží po lásce, prožívá ji však jen ve svém těle, neboť to nedokáže ve svém vědomí. Neotevírá hranice svého já, nýbrž jen svá ústa a všechno požírá, obaluje se proti světu špekem. Touží po lásce, uznání, odměně – bohužel ve špatné rovině.

ALKOHOL. Alkoholik touží po bezkonfliktním, čistém světě, není připraven ponořit se do konfliktnosti života a pracovat na jejím odstranění. Proto své problémy otupuje a přivádí se alkoholem do stavu, kdy svět je krásným přeludem. Alkoholem se má uspokojit snaha o nalezení bezkonfliktního a přátelského světa. A všechno, co stojí tomuto ideálu v cestě, se musí spláchnout.

CIGARETY. Kouření má nejtěsnější vztah k dýchacím cestám a plícím, které jsou symbolem komunikace, kontaktu, svobody. Kouření je pokusem stimulovat a uspokojit tyto oblasti. Cigareta je náhražkou za skutečnou komunikaci a skutečnou svobodu. Všechna skutečná přání nahradíme cigaretou a její kouř nám zamlží vlastní cíl.

DROGY. Marihuana má naprosto stejnou tematiku jako alkohol. Utíkáme před svými problémy a konflikty do příjemných stavů. Kokain a podobné povzbuzující prostředky mají částečně protikladný účinek. Enormně zvyšuje výkonnost a může do jisté míry přivolávat úspěch. Je třeba přezkoumat téma úspěch, výkon a uznání. Hledání úspěchu je vždy hledáním lásky. Proto je kokain tak rozšířen v šoubyznisu a ve filmových kruzích. Heroin pak umožňuje totální útěk od nároků a povinností tohoto světa. Od uvedených drog se ostře odlišují psychedelické drogy (LSD, houby atd.), za jejichž užíváním se skrývá úmysl získat nové zkušenosti pro vlastní vědomí a proniknout do transcendentna.