Modrá

09.10.2016 16:57

Modrá je barva vody. Harmonizuje energii těla, uklidňuje podrážděné nervy a mírní agresivní náladu. Hluboké a chladné vyzařování této barvy podporuje introverzi a velmi prospívá při poruchách spánku nebo sklonech k tělesnému přepínání. Zpomaluje frekvenci tepu.

Kdo pociťuje vnitřní rozervanost a neklid a neví, kdo vlastně je a kam patří, pro toho je modrá ideální barvou, která mu pomůže znovu najít vnitřní harmonii a soudržnost.

Tato barva pomáhá také proti každodennímu stresu doma i v práci. V praxi bývá modrá barva používána tam, kde se očekává spíše pasivita.

Modrá je nebeská barva.

Představuje duchovní povznesení člověka a jeho čistotu.

Modré dávají přednost skromné a melancholické nátury. Pro ně je v životě důležité, aby mohly důvěřovat ostatním a mohly si být jisty, že osoby kolem nich jsou jim příznivě nakloněny.

Osoby, které naopak modrou rády nemají, chtějí za každou cenu zapůsobit na druhé a jsou ochotny přistoupit téměř na všechno.

Lehkomyslní lidé a ti, kteří rozhodně nejsou citově založeni, i když navenek se chovají uctivě, jsou k této barvě lhostejní.

Jako nejhlubší a nejméně materiální barva je modrá médiem pravdy, průzračností zhuštěné prázdnoty ve vzduchu, barvou nebe. Symbolizuje spiritualitu, harmonii, laskavost, přátelství, pečlivost, věrnost, víru, sympatii, obezřetnost a péči.

Přiřazena intelektu a duchovnímu poznání, charakterizuje modrá pozitivní stránku fantazie a je barvou utopických myšlenek.

Světle modrá barva povzbuzuje kreativitu a podporuje otevřenost, tmavě modrá činí člověka introvertním a propůjčuje odstup.

Modrá barva nám pomáhá prohloubit komunikaci s naším vnitřním světem. Připomíná nám ideály, za nimiž je třeba jít. Je vstupní branou do míst, kam rozum nemá přístup.

Menší obliba modré barvy může signalizovat důraz na materiální realitu. Pachtění se za něčím, co není vidět, považujeme za maření času, nezajímáme se raději o nic, co by nás mohlo přimět k duševnímu pohybu. Odmítáme potřebu uvolnění a osvobození, v němž vidíme hrozbu pro svou poklidnou existenci.

Zevně se v našem životě odehrává více nežli uvnitř. Slova, která chceme vyslovit a činy, které chceme vykonat, zpravidla nekonzultujeme se svým moudrým vnitřním hlasem, ale vezmeme zavděk tím, co nám napoví rozum.

Modrá barva je spojena s hledáním další cesty. Podnět, který modrá barva zprostředkovává, spočívá ve stupňování touhy po novém, vnitřně čistějším a bohatším způsobu života. Přináší uvědomění, že taková cesta existuje a vyzývá k jejímu nastoupení. V modré barvě začínáme znovu věřit v život a jeho další perspektivu. Vrací se nám důvěra ve vlastní názory a myšlenky a také odvaha je vyslovit.

Modrá barva je naším věrným průvodcem na každé životní křižovatce, na níž se musíme rozhodovat, kudy půjdeme dále. Vede nás ke zdrženlivosti a sebeovládání, modrá barva se vztahuje také k mlčení. Vybízí ke koncentraci a věcnému uvažování. Tiší naše tělo i mysl, která se v její síle stává jezerní hladinou, zrcadlící záchvěvy přicházející shůry. Rozvíjí se naše intuice a schopnost vnímat svůj vnitřní hlas. Nasloucháme mu a posloucháme jej.

Tmavá modř je ve svém účinku přísnější, odpovědnější a naléhavější. To, co přináší světlý odstín jako podnět k zamyšlení nebo jako první výzvu, stává se v tmavém odstínu závazkem, který je nutno následovat. Světlý odstín probouzí touhu a zprostředkovává první dotek s novou cestou. Tmavý odstín se rovná již pevnému kroku, kterým se ubíráme ke zvolenému cíli.

Modré dny nás zvou do dálek. V den modré barvy se necháváme unášet svými touhami a plány. Můžeme si dovolit trochu zasněnosti, která nás ovšem nezbaví kontaktu s realitou. Pokud máme problémy s přejídáním, obklopíme se modrou barvou, stejně tak v jiných situacích, kdy nás opouští rovnováha a smysl pro zdravou míru.