Močový měchýř

25.02.2019 11:38

 

Platí jednoduché pravidlo. Co jde dovnitř, musí také ven. Tělo ovšem nefunguje jako stroj pro průtok tekutin, ale má svůj zádržný systém, který v podobě močového měchýře řídí odtok moči z těla.

Na první pohled se může zdát, že na močovém měchýři není nic tak zajímavého. Ovšem analytičtější prozkoumání našeho používání močového měchýře nám říká, že jde o poměrně důležitý orgán.

Zaprvé na rozdíl od zvířat či malých dětí s plenkami nemočíme, kdy chceme, a nemočíme ani, když potřebujeme. Tady začínají velké problémy. S hromadící se močí v měchýři se hromadí i duševní a duchovní témata, která již měla být vypuštěna.

Zadruhé se zvyšující se hladinou moči stoupá napětí, a to zejména v duševní oblasti. Toto napětí nejsme schopni nijak ovládnout, možná krátkodobě potlačit, čím vzniká ještě větší tlak. Jediná možnost je upustit nahromaděnou moč.

Zatřetí dlouhodobé zadržování moči, nevyprazdňování včas v okamžiku potřeby, nutně vede k chronické agresivitě. Tento princip funguje i obráceně. Agresivita způsobená například nezpracovanými emocemi vede často k opakovaným zánětům močového měchýře, močových cest nebo dokonce ledvin.

Začtvrté močový měchýř nám ukazuje, že ke správné duchovní práci, k plnění našich duchovních úkolů a poslání, potřebujeme správně fungující tělo. Pokud se nám chce čůrat, žádnou práci na sobě neodvedeme. Problémy s močovým měchýřem poukazují nejen na naši vnitřní agresivitu, ale také samozřejmě na naše potíže ve zvládání koordinace vpouštění a vypouštění vjemů, dojmů, a zejména emocí. Pokud zadržujeme emoce, pokud je nedokážeme uvolnit nebo duchovně zpracovat, hromadí se a jejich působení potom poškozují naše fyzická těla. Duchovním přístupem máme možnost emoce transformovat tak, že se jich nebudeme chápat, nebudeme jim dávat pozornost, energii. Můžeme na ně nahlížet jako pozorovatel na objekt. To vyžaduje ovšem duchovní vůli a ochotu obětovat ten konkrétní emocionální prožitek. Pokud nahlížíme takto na emoce z pozice pozorovatele, nemají nad námi moc a nepoškozují naše tělo. Časem, nebudeme-li je svým vědomím udržovat při životě, nebudeme-li se s nimi identifikovat, přestanou vznikat a obtěžovat nás úplně. Problémy s močovým měchýřem jsou velkou příležitostí k duchovní práci.