Meruňky

19.07.2016 17:49

 


Dužina plodů obsahuje především cukry, dále organické kyseliny, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, PP, draslík, fosfor, vápník, železo, síru a řadu těkavých látek.
Tři meruňky obsahují karoteny v množství asi 2500 m.j. vitamínu A – polovinu denní potřeby dospělého člověka.

Kromě toho obsahují meruňky mnoho niacinu (pro nervy, proti napětí), kyselinu listovou (pro krvetvorbu, růst buněk), kyselinu pantotenovou (pro vitalitu, odbourávání tuků, zdravé vlasy).
 

Čerstvé plody povzbuzují chuť k jídlu, blahodárně působí na srdečně cévní systém, ale především na krvetvorbu.
Za prokázaný lze mít i příznivý vliv na činnost jater.
Meruňky také mírně snižují krevní tlak.
Působí pozitivně na sliznici plic silných kuřáků, zmírňují astmatické potíže.
Mimoto vysoký obsah provitamínu, ze kterého se tvoří vitamín A, podporuje zrak a pomáhá udržovat dobrý stav pokožky.
Meruňka má i jistý vliv protirevmatický.
Zastavuje průjem.

 

Meruňky jsou také prostředkem pro tvorbu krve, a to velmi silným. Zajímavostí je skutečnost, že obsah některých prvků, především železa, se sušením podstatně zvyšuje. Proto v tuto dobu využijeme ke konzumaci meruňky sušené, které patří k nejlepším zdrojům organického železa, a tím i zvyšují hladinu hemoglobinu.
Jsou jedním z nejlepších protianemických prostředků.

 

Samozřejmostí by mělo být vyhnout se sušeným meruňkám, stejně jako jiným sušeným potravinám, které byly ošetřeny sířením.