Melouny

19.07.2016 20:51

 

 

Melouny, stejně jako všechny tykvovité, mají obrovský obsah vitamínu A, vitamíny skupiny B, vitamín C a minerální látky.
 

Šálek na kostičky nakrájené dužiny vodního melounu obsahuje 11 mg vápníku, 16 mg fosforu, 0,8 mg železa, 2 mg sodíku, 160 mg draslíku, 940 I.U. vitamínu A, 11 mg vitamínu C, 3,4 mg kyseliny listové, 17 mg hořčíku a 0,11 mg zinku.
Asi 90% objemu tvoří voda, ale meloun má i hodně vlákniny. Přírodní cukry obsažené v melounu jsou okamžitým zdrojem energie. Dužina působí pozitivně proti zácpě.

 

Melouny mají mimořádně mnoho pyridoxinu (vitamín B6), který se stará o syntézu bílkovin v těle.
Dále obsahují mnoho niacinu (vitamín B3) pro dýchání buněk, kyseliny listové pro růst a krvetvorbu, hezké vlasy, železa pro mozek, nervy, zabezpečení buněk kyslíkem, a manganu pro mozek, nervy, sexuální výkonnost a barvu vlasů.
Úctyhodná je i koncentrace vitamínu C důležitého pro imunitní systém, náladu a soustředění.
Molekuly vitamínu A zejména intenzivně chrání tělesné sliznice proti volným radikálům, virům, bakteriím a jiným hrozbám.

 

Šťáva z vodního melounu může pomoci k uzdravení, pokud je organismus oslaben po nemoci, snižuje horečku, koliku, překyselení žaludku, zbavuje tělo kyseliny močové, proto je vhodným prostředkem při artritidě, dně atd., odplavuje z těla kyselé látky získané nevhodnou stravou a čistí pleť.
 

Melouny dodávají energii a omlazují, zlepšují kůži i vlasy, posilují kosti a zuby.
Jejich močopudný účinek se využívá zvláště při potížích s močovým ústrojím.