Mědvědí česnek

04.04.2017 09:07

 

Medvědí česnek roste nejraději ve stinných lesích, hájích a vlhkých křovinách. Sbírá se především list, a to na jaře před rozkvětem.

Listy i cibulky obsahují glykosid, éterický olej s obsahem aldehydu nestabilního typu, sírany a polysírany vinilové, merkaptan, hořčinu, organické soli (vinylsulfidy a polyvinylsulfidy) a celou řadu dalších účinných látek.

Medvědí česnek má velmi širokou účinnost. Užívá se jako antibiotikum, jako silný protihnilobný prostředek, jako mírné projímadlo, je močopudný, očišťuje a prokrvuje. Výrazně snižuje krevní tlak. Lidově se často používal k vyhánění hlístů. Dodnes se užívá k čištění krve a skutečně úspěšně vylepšuje krevní obraz. Působí povzbudivě na žlázy trávicího traktu, podporuje vylučování trávicích šťáv, zvláště žluči. Omezuje růst střevních škodlivých bakterií a uklidňuje svalstvo trávicího traktu. Odstraňuje kolikové křeče, které působí zácpa. Jelikož olejnaté části česneku medvědího jsou vylučovány plícemi, působí uklidnění a uvolňuje hleny, což má vliv na dýchací orgány. Celkově působí kladně na náladu a duševní pohodu. Čistí krev a tkáně těla, odstraňuje z trávicího traktu jedy, které otravují organizmus. Upravuje též srdeční činnost, zlepšuje prokrvení koronárních cév, podporuje výkonnost srdce. Má léčivé účinky při TBC střev a také příznivý vliv na tělesný a duševní stav nemocného.

Česnek medvědí tedy působí na:

1)      Zažívací trakt (žaludek, tenké a tlusté střevo, játra, žlučník)

2)      Dýchací cesty

3)      Oběhový systém (cévy, srdce)

4)      Tvorbu tělesných šťáv (žluč, žaludeční šťávy)

Léčebně je vhodné použití:

-          Při zažívacích poruchách

-          Průjmu i infekčního původu

-          Při zácpě

-          Kataru plic, průdušek, při rozedmě plic

-          Proti vysokému tlaku

-          Při skleróze, zvápenatění cév

-          Proti hlístům, roupům, tasemnici

-          Při jaterních a žlučníkových chorobách

-          Preventivně při infekčních nemocech

-          Při kůrách čistících krev

-          Při kožních onemocněních

 

Čerstvé listy používáme podobně jako pažitku, přidáváme do jídel, pomazánek, špenátu apod.

Jelikož již samotné výpary dráždí sliznice nosní, očí i trávicího traktu, je nejvhodnějším způsobem užití tinktura. Ve větších dávkách může čerstvý medvědí česnek vyvolávat zvracení a průjmy a dokonce i záněty ledvin.