Mandle

05.09.2016 07:57

 

 

Mandle obsahují velké množství oleje, bílkoviny, cukry, pryskyřičné a gumovité látky, hořčík, sodík, vápník, draslík, železo, fluór, měď, zinek, fosfor, mangan, vitamín E, H, vitamíny skupiny B…
 

Mandle jsou prevencí proti nádorovým onemocněním, Alzheimerově chorobě, mléko působí jako posilující prostředek, zdroj vápníku a hořčíku, mírné afrodisiakum a tlumí kašel. Zároveň léčí sliznice, se kterými přijde do styku.
 

Při chudokrevnosti je dobrá pravidelná konzumace mandlí a lískových oříšků, protože obsahují větší množství železa, ale i další doplňující látky nutné pro tvorbu hemoglobinu.
 

Žvýkání sladkých mandlí tlumí bolesti dásní.
 

Hodnotným prostředkem je mandlový olej, který výrazně zmírňuje všechna podráždění trávicího ústrojí, od úst až po konečník.
Vhodný je při bronchitidě, zánětech močových cest a zevně především při úporném svědění a zánětech pokožky.

 

Mandle posilují nervový systém, pomáhají překonávat stres, depresi a únavu, snižují hladinu cholesterolu, zvyšují duševní výkonnost, podporují tvorbu mateřského mléka, jsou potravinou pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti, zuby.