Maliny

19.07.2016 18:50

 

 

Malina, stejně jako jiné bobulovité plody, obsahují organický rostlinný fenol, známý jako kyselina elagová, která snižuje riziko vzniku a bujení rakoviny.
 

V plodech je především kyselina citronová, jablečná, mravenčí, askorbová, cukry, pektiny, slizy, aldehydy, inosit, kyanidin a další látky. Mají vysoký obsah draslíku, železo, vitamín A, C, B17, dále obsahují fosfor, vápník, hořčík, měď, mangan, zinek, chrom, selen, křemík, bor, brom, jód…
 

Maliny jsou také bohaté na biotin, vitamín, který přirozeným způsobem zabezpečuje zdravý vzhled kůže a vlasů.
Vitamín A je přírodním prostředkem proti očním potížím, používají se při nedostatečné ostrosti vidění a šerosleposti.
Vysoká koncentrace rutinu zpevňuje cévní stěny očí a zlepšuje přísun živin.
Vitamín C působí v úzké součinnosti s rutinem, brání a zastavuje krvácení v celém těle, především krvácení z nosu a z dásní. V asijské medicíně se maliny užívají jako prostředek proti silnému krvácení během menstruace.

 

Maliny odvodňují organismus a čistí střeva, pomáhají při nemocech ledvin a močového měchýře.
Mají potopudné účinky a tlumí horečky a jsou vhodné pro rekonvalescenty.
Pomáhají při nechutenství, chudokrevnosti, hypoglykemii, vysokém krevním tlaku, těhotenských nevolnostech a bolestech, ranních nevolnostech i nevolnostech z cestování, únavě, běžném nachlazení, chřipce, kurdějích, žaludečních vředech, srdečních problémech, ledvinových kamenech, bolestivé menstruaci, průjmu, špatném krevním oběhu…

 

Pokud jsme se nepřiměřeně veselili na večírku nebo máme za sebou léčbu antibiotiky, snížili jsme si zásobu biotinu, proto bychom jej měli doplnit třeba právě s pomocí malin. Naše tělo si sice vyrábí biotin samo, ale pouze při zdravé střevní flóře. Převážnou část této důležité látky totiž produkují bakterie. Antibiotika apod. bakterie ve střevech ničí, při jejich používání je tedy nutno zvýšit přísun biotinu.