Mák

05.09.2016 09:40

 

 


Semena máku obsahují asi 50% mastného oleje, tvořeného glyceridy kyseliny linolové, bílkoviny, sacharidy a řadu dalších látek, z vitamínů pak B1, B2 a E, mnoho stopových prvků, hlavně vápníku, hořčíku, fosforu, železa, draslíku a sodíku, takže je jako zásadotvorná potravina vhodnou protiváhou naší běžné, většinou kyselé nebo okyselené stravy.
 

100 g máku obsahuje: 17 g bílkovin, 23,5 g sacharidů, 20,5 g vlákniny, 35 g tuků, 10 mg železa, 1430 mg vápníku, 330 mg hořčíku, 855 mg fosforu, 705 mg draslíku, 22 mg sodíku, 8,5 mg zinku, 1,2 mg mědi, 7,7 mg manganu, 10 mcg selenu, 1 mg vitamínu B1, 0,25 mg B2, 1,1 mg B3, 1,4 mg vitamínu C, 80 mcg kyseliny listové, 2 mg vitamínu E.
 

Všechny části máku s výjimkou semen, obsahují řadu alkaloidů, jako morfin, kodein, papaverin, narkotin, tebain, laudanin, protopin, dále pryskyřice, tuky slizy.
Tyto části však nepoužíváme, neboť i malé předávkování může být nebezpečné.

 

Maková semena jsou velmi prospěšná při udržování zdraví našich kostí a zubů, pomáhají předcházet osteoporóze a zubnímu kazu.
 

Pozitivně působí také na svalovou a nervovou soustavu, kde napomáhají například ke zlepšení naší paměti.
 

Z máku se rovněž lisuje makový olej, který je díky obsaženým omega-6 mastným kyselinám, které metabolizují na mastné kyseliny skupiny omega-3, vhodný nejen jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.
Makový olej a jeho uklidňující vůně dokonce pomáhají při stresu a depresích, využívá se při problémech s nespavostí.

 

Mák má zázračné účinky na kvalitu naší pleti, nehtů i vlasů – působí pozitivně na jejich růst a napomáhá k jejich pevnosti a pružnosti.
 

Mák je vhodné konzumovat i jako prevenci proti rakovině, snížení krevního tlaku, tlumí bolest hlavy, uvolňuje svalové křeče, ...